Krakkói legendák nyomában I.

Úgy gondoltam, hogyha már lassan három éve Krakkóba sodort az élet, akkor egy cikksorozatban fogom felfejteni a város legendás hátterét, ezzel kicsit ösztönözve titeket a novellapályázatra. Ma a szomorú nő szelleméről fogok írni, aki állítólag tíz percnyi sétára lakik a lakásomtól (bár még sohasem találkoztam vele).

Közel a főtérhez találjuk a Plac Wszystkich Świętych (Mindenszentek tere) nevű helyet, ahol a Wielopolska kastély áll sok más templommal egyetemben. Ezen a területen annyi szép épület található, hogy sohasem gondoltam, hogy ez egy kastély lenne. De a helyet a Wielopolska nevű arisztokrata család birtokolta. 1867-ben került ki a kezeik közül és mára a helyi önkormányzat lakóhelyéül szolgál. 

Azonban a mai napig beárnyalja pár rémületes esemény a helyszínt. Állítólag sokan tudják, hogy a helyet egy szomorú, fiatal nő szelleme lakja, aki gyönyörű és mindig feketébe van öltözve. A leggyakrabban hirtelen tűnik fel és sötétedés előtt elhagyja az épületet. A fantom szomorú mosolyt ejt az őt meglátó ember felé, majd eltűnik. A szellem valószínűleg Miss Wielopolska lehet, akit halálra ítéltek. 

4

A tragédia valószínűleg a 19. század elején történt, és a Mária-templom egy papja is látta a rémületes eseményt. A papot a kastélyba idézték, hogy meghallgassa egy grófnő vallomását. Egy ködös őszi éjszakán felébresztették a fiatal lelkészt, hogy azonnal menjen a helyszínre és segédkezzen egy fontos üggyel kapcsolatban. A templom előtt egy kocsi várta, és arra kérték a lelkészt, hogy adja meg az utolsó kenetet valakinek. A pap nem utasította vissza a kérést, de gyanakodott az üggyel kapcsolatban. 

Már valaki a kocsiban volt, amikor a pap beszállt, de azonnal szemkötőt kapott, hogy ne láthassa, merre is mennek. Az utazás állítólag hosszú ideig tartott, kanyargós utakon, hogy semmiképp se ismerje fel az utat. Később egy kis hallban vették le a szeméről a kötőt. Egy hatalmas ember érkezett valakivel, őket egy fiatal lány követte. A lány letérdelt a pap elé, aki megadta számára a tisztességet. Ahogy a lány felkelt, amikor egy sötét alak emelkedett ki a sarokból, és levágta a lány fejét.

negative0-30-30-2-

A másik szobában borral kínálták a papot, aki viszont folyamatosan gyanakvó maradt, így inkább a gallérja mögé öntötte azt. Később rájött, hogy mindenképpen jól tette, hiszen a haza felé vezető úton a bor kimarta a mellkasát, tehát egyértelműen méreg volt benne. 

Pár év múlva a papot a Wielopolska kastélyba hívták, ahol felismerte a részleteket. Sokkal később a padláson meg is találták egy fiatal nő csontjait. 1850-ben tűz is tombolt a kastélyban, amely sokak szerint a fiatal nő büntetése volt.

ChristmasCracowGlow-16

forrás: Legendary Cracow

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.