Középkori higiénia: bizarr szokások

Az alap tisztálkodási tudnivalókat a szüleinktől sajátítjuk el. Az bizonyos a 21. században nagyon sok időt és pénzt áldozunk tisztálkodásra. Természetesen ez nem volt mindig így. Most visszamegyünk a középkorban és bemutatunk nektek pár igencsak furcsa tisztálkodási szokást!
1. Ágytálak
A folyó víz és a benti vécék bizony elég modern dolgok, így bizony a középkorban mindent kint kellett elintézni. A Tudor házakban egy külső házat használtak erre, ahol kicsit egyedül lehettél a dolgaiddal, és egyenesen egy lyukba célozva a földbe ásott részbe érkezett a végtermék. Hogyha az éjszaka közepén jött rád a szükség, akkor ágytálakat használtak. Használat után az sz éjszaka a szobában maradt a dolog. Hogyha megtelt, akkor bizony sokan csak kiöntötték az ablakon a lenti utcákra. Néha szerencsére üvöltöttek a lent járóknak, hogy menjenek el az útból.
2. Apró csokrok
Mivel rengeteg emberi végtermék folyt az utcákon, ezért el tudjátok képzelni, milyen szag lehetett folyamatosan a középkorban, ráadásul a zuhanyzás és a fürdés sem volt igazán elterjedt. A dezodorokról nem is beszélve. Valahogy muszáj volt a szagokat csökkenteni, ezért apró csokrokat használtak, amelybe gyógynövényeket kötöttek, sokszor ezt a ruhára vagy csuklóra kötve viselték. Ezek az apró csokrok nagyon hasznosak voltak, hogyha az ember tömegbe került, így folyamatosan lehetett szagolgatni mások teste helyett.
 
3. Mosás
A középkorban nemcsak a fürdés, hanem a mosás sem volt annyira gyakori, mivel mindent kézzel és háziszappannal mostak. Furcsa dolgokat használtak folteltávolításra is: hamut, összenyomott szőlőszemeket, madártollat és még vizeletet is. Sejthető, hogy a ruhák mosás után sem lettek tökéletesen tiszták, így végképp bűzlött mindenki.
4. Sminkelés
Régen az összes sminktermékben megtalálható volt az ólom, amellyel a bőrt fehérítették, mivel ez illett a nemesség tagjaihoz. Az alsó rétegek mind a napon dolgoztak, lebarnultak és koszosak voltak, amíg a gazdagok bent maradhattak a négy fal között és fehéríthették a bőrüket. A rosszabb oldala a dolognak az volt, hogy az ólom bizony meg is betegített, hiszen a bőrbe szívódva nem igazán tett jót a szervezetnek. Hajhullást, bőrelváltozásokat és még halált is okozhatott. Szerencsére az ajakra kent rúzsok jobbak voltak, hiszen ezeket méhviaszból és természetes olajokból készítették, amíg virágszirmokkal színezték.
 

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.