Könyvajánló: Mayfair boszorkányok története

 
A januárunk témája a boszorkányok és a boszorkányság rejtélyes, ugyanakkor izgalmas világa. Ebben a hónapban elsőként egy könyvsorozatot szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani (ennek nagyjából az az oka, hogy a könyvespolcomon karácsonykor megtaláltam a könyveket). Anne Rice hátborzongató és gazdag világát szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani (egy olyan oldaltól, mint a mienk, bűn volt eddig hanyagolni). A Mayfair boszorkányok történetén nőttem fel tulajdonképpen, nagyjából pont a szintén Anne Rice-féle Vámpírkrónikák után.
A Mayfair boszorkányok története egy négy részes könyvsorozat: A Boszorkányok órája I., illetve II. része tartozik bele, aztán a Lasher és végül a Táltos. Az évszázadokat átívelő könyvek történetének legjava mégis a huszadik században játszódik, a legfontosabb helyszín pedig New Orleans, Anne Rice szülővárosa, és regényeinek titokzatos és egzotikus városa.
 
Rowan Mayfair, sikeres idegsebész, aki családja hagyományát követve édesanyja vezetéknevét örökölte. Gyönyörű, gazdag, és akadnak szokatlan képességei is, a gyógyítás és rontás kettősségében. Kaliforniában él, és hajókázás közben megmenti a haláltól Michael Curryt. Eddig a kedves romantikus regények képe élhet bennünk, ám a kezdetekben oly hangsúlyos szerelmi szál mellett, vagy még inkább helyett, egyre fontosabbá válik a Mayfair-család igencsak színes története, ahogy előrehaladunk a történetben. A fülledt, néhol baljós, érzékiség keveredik keserű titkokkal, az erőszakkal, a vérfertőzéssel, és a vérfagyasztó, természetfeletti jelenléttel.
 
A szerző remekül ötvözi a humort, a romantikát és a horrort a könyvében. Ahogy azonban lenni szokott, itt sem beszélhetünk azonos színvonalú művekről. Saját szubjektív értékelésem szerint az első és a harmadik kötet zseniális és különleges élményt nyújt, addig a negyedik kötet átlagos (amiért külön kár, hiszen ez a könyv zárja Rowan és Michael történetét), a második pedig határozottan gyengére sikerült.
Mitől mégis különleges olvasmány? A Mayfair boszorkányok története tökéletesen simul abba a világba, amit Anne Rice előzőleg a Vámpírkrónikákkal teremtett. A hátborzongató részek valóban félelmetesek, a titok váratlanok. 
 
Képek forrása: tumblr, moly.hu

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.