Könyvajánló: Aki kapja, marja

Tavaly novemberben jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában Stephen King Aki kapja, marja (Finders Keepers) című könyve, amely a Mr. Mercedes című kötet folytatása. Véleményem szerint önállóan is teljes mértékben megállja a helyét. A könyv Stephen King neve ellenére egyáltalán nem horror, annál inkább izgalmas krimi-thriller, amelyben Bill Hodges nyomozónak újabb nehézségekkel kell szembenéznie.

A történet két idősíkban játszódik. A hetvenes években megismerhetjük Morris Bellamyt, aki megszállott rajongója egy ismert írónak, John Rothsteinnek, aki megalkotta Jimmy Gold érdekes karakterét. Bellamynak azonban egyáltalán nem tetszett Rothstein utolsó könyve, és megtudta, hogy az író további noteszokat rejteget a házában, így csapatával annak életére tört. Bellamy megszerezte a vágyott jegyzeteket, el is rejtette őket, majd szerencsétlenségére egy másik bűnügy miatt be is börtönözték életfogytiglanra.

finders_keepers_us_full

A jelenben egy Peter Saubers nevű kisfiú családját ismerhetjük meg, akinek édesapját egy őrült Mercedeses gázolt el, évekre megnyomorítva a férfit. A család pénzügyi gondokkal küzd, a szülők folyamatosan veszekednek, ráadásul Peternek még kishúgára is gondolnia kell. Peter egyik nap hihetetlen kincset talál egy láda pénz és egy csomó notesz képében. Az akkor még csak 12 éves gyerek úgy dönt, hogy névtelenül fogja segíteni családját. Később azonban belenéz a noteszokba is, és ő maga is Jimmy Gold rajongója lesz.

A bonyodalmak akkor kezdődnek el igazán, amikor Bellamy kiszabadul a börtönből, és egyetlen vágya, hogy megkaparintsa kedvenc írója noteszeit. Csakhogy a jegyzetek már nincsenek a helyükön, így Bellamy azonnal bosszúra esküszik és megpróbálja felgöngyölíteni az ügyet.

Ekkor kell Bill Hodgesnek és csapatának beavatkoznia az ügybe és megvédenie a Saubers családot a félelmetes, őrült rajongótól, aki bármit megtenne azért, hogy tovább olvashassa Jimmy Gold történetét.

Az Aki kapja, marja Bill Hodges trilógiájának második kötete. Az End of Watch című zárókötet 2016. júniusában érkezik az amerikai boltok polcaira, így mi talán újra az év végére, vagy 2017 elejére számíthatunk rá magyar nyelven.

finderskeepers_mini

Szerintem a könyv szinte letehetetlen alkotás. Nálam még a Mr. Mercedest is sikeresen lekörözte. Az őrült rajongó és a szerencsétlen kisfiú karaktere nagyszerűre sikerült. Hogyha igazi horrort vártok, akkor mindenképpen csalódni fogtok, hiszen a Hodges trilógia inkább a thriller és krimi műfajába tartozik, azonban nem unalmas nyomozási részletekkel untat, inkább a karakterek sorsát ismerhetjük meg. Mindenkinek szeretettel ajánlom olvasásra!

A cikket eredetileg a Corn&Soda nevű oldalra írtam, látogassatok el oda is (ide kattintva elérhetitek).

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.