Klasszikus Disney mesék borzalmas eredetije

Disney feldolgozta a Grimm testvérek, Hans Christian Andersen és Charles Perrault meséit. A tündérmeséket klasszikus rajzfilmmé alakította, amely formálja a gyerekek életét már nyolcvan éve. De milyen is egy tündérmese boldog vég nélkül? Hoztunk mára pár eredeti sztorit!

Hamupipőke
Az eredeti verzióban Hamupipőke mostohatestvérei mindent megtesznek azért, hogy beleférjenek az üvegcipőbe. Charles Perrault klasszikusában a testvérek levágnak a lábukból egy-egy darabot. Az egyikük a nagylábujjától szabadul meg, a másik pedig a sarkából vág le egy darabot. A herceg így a gonosz testvéreket veszi el, de aztán meglátja a vért a cipőben. Amikor a herceg végre megtalálja Hamupipőkét, az esküvőn a madarak kivájják a mostohatesók szemét.

cinderella_bloody_shoe

Csipkerózsika
A klasszikus 1959-ben született Disney rajzfilm szerint Aurora hercegnő ujját a rokka tűje szúrja meg, attól merül mély álomba. A herceg legyőzi a sárkányt, megtalálja Aurorát és csókjával felébreszti. Az eredeti verzióban egy csók bizony nem elég. A király megtalálja a lányt, de nem ébreszti fel, inkább megerőszakolja, majd távozik. A hercegnő álmában megszüli ikreit, és amikor az egyik gyerek szopogatni kezdi az ujját, akkor az átok felszáll és a lány felébred. Ráadásul ennek ellenére hercegnő beleszeret a királyba, de sajnos az házas, ezért a felesége úgy rendelkezik, hogy főzzék meg az ikreket és tálalják fel a királynak, Aurórát pedig máglyára akarják vetni. Szerencsére a királynak nem tetszik az ötlet, így inkább a feleségét gyilkoltatja meg.

sleeping-beauty

Hófehérke

Disney eredeti 1939-es történetében Hófehérke mély álomba merül a mérgezett almától. A herceg viszont megtalálja, csókja felébreszti, összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Azonban az eredeti Grimm verzió szerint a gonosz királynő egy vadászt küld Hófehérke életére, akinek meg kell ölnie, és elhoznia tüdejét és máját. Azonban a vadász inkább egy állat tüdejét és máját viszi el. A királynő megeszi őket, mert azt hiszi, hogy Hófehérkéhez tartoznak. Ráadásul a herceg se csókolja meg Hófehérkét ebben a verzióban. A herceg inkább meggyőzi a törpéket, hogy vigyék el messzire az üvegkoporsót, de az egyik hordozó elbotlik, így az alma is elmozdul Hófehérke torkából. Végül összeházasodnak a herceggel, és a gonosz mostoha büntetése az lesz, hogy forró vascipőkben táncoljon, amíg meg nem hal.

iron_shoes

Aranyhaj
A 2010-es Aranyhajas történettől igencsak messze áll az eredeti. A mesét mindenki ismeri: egy fiatal nő be van zárva egy toronyba, de a herceg feltűnik, felmászik a haján és megmenti. A 17. században az eredeti történetet Charlotte-Rose de Caumont de la Force írta le. Ebben Rapunzelt teherbe ejti a herceg, és erre egészen addig rá se jön, amíg a ruhái szorítani nem kezdenek. A gonosz boszorka ettől igencsak mérges lesz, ezért levágja a lány haját és a vadonba dobja, így a lánynak egyedül kell megszülnie ikreit. A herceg újabb látogatásánál a boszorkány kidobja őt a toronyból, de egy bokorba esik, így csak megvakul. Szerencsétlen fiú vakon járkál a vadonban, amíg meg nem hallja Rapunzel hangját. A lány könnyei visszahozzák a látását, így visszatérnek a gyerekekkel a várba és boldogan élnek.

rapunzel

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: