Kilenc tény a Wickedről

 

 

A Wicked egy olyan musical, amit Magyarországon nem igazán ismerünk, de ez nem jelenti azt, hogy kihagyhatjuk akkor, ha egy igazán boszorkányos hónapot tartunk.
A Wicked az Óz, a nagy varázsló című könyv alapján készült, de középpontjában nem a sárgaköves út, Dorothy vagy maga a varázsló áll, hanem a Nyugati Boszorkány. 
Mik is akkor ezek a tények, amelyeket a külföldön annyira közkedvelt musical kapcsán megemlíthetünk?
1. Bár a musical címe azonos az eredetijének számító könyv címével, mégis három évet kellett arra várni, hogy elkészüljön. A musical alkotója, Stephen Schwartz 1998-ban szabadságát töltötte a barátaival, ahol az egyikük beszélt neki erről a könyvről, ami annyira megfogta őt. Schwartz érdeklődéséből aztán komoly munka lett, de még öt évet kellett várni arra, hogy az előadást bemutassák 2003 októberében a Broadway-n. 
2. A premier pillanatától kezdve sikeres volt. Ellentétben rengeteg más musicallel, amelyeknek kell két-három év ahhoz, hogy igazán befussanak. A Wicked rögtön népszerűvé vált.
3. A Wicked főszereplőjének a Nyugati Boszorkánynak nincsen neve az eredeti regényben, így a könyv szerzője, Gregory Maguire a regényben az eredeti mű szerzőjének autogramjából alkotta meg a Nyugati Boszorkány nevét: L. F. B.-ből így lett Elphaba.
4. A Wicked előadásokat 2005-ben abban a színházban tartották, amelyben Judy Garland debütált vaudeville szerepben, Baby Frances Gummként.
5. A Wicked szereplőgárdájának eredeti változatában olyan híres, Broadway-sztárok játszottak, mint Idina Menzel, Kristin Chenoweth, illetve Joel Grey.
 
6. A következő apróság a Wickedről valószínűleg olyan, amit sosem fedezünk fel, főleg akkor nem, ha zenei hallásunk nem tökéletes. Az Unlimited/I’m Limited című szám első hét hangjegye megegyezik a Somewhere Over the Rainbow című slágerével. Azért csak az első hét, mert nyolc már lopás lett volna, és szerzői jogokba ütközött volna. 
7. Az első felvonás záródalához Idina Menzel (a dal előadója) készített egy dance verziót, ezután más alkotók is bátran dolgozták fel a Defying Gravity-t.
8. Eredetileg Fiyero bemutatkozó száma a “Which Way’s the Party” lett volna, ám kiderült, hogy a szám nem illik a darab egészébe, így Schwartz elvetette, és egy nyár pihenés után megírta a Dancing Through Life-t.9. És következzen a legnagyobb kérdés, amit a Wicked rajongói és nézői egyaránt feltesznek. A darabot nem ismerőknek: Elphaba bőrszíne zöld, így természetes, hogy kíváncsiak leszünk arra, hogy lehet nem maradandó, de egyben kibírja az előadás idejét? A sminkesek egy különleges sminket használnak, aminek ez az alapszíne, így nem kell keverni semmivel, csak egy kevés vízzel.
 

 
Forrás: mentalfloss

írta: Sereg Gitta

 Képek: tumblr

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.