Kasztíliai (Őrült) Johanna története

Kasztíliai Johanna (1479-1555) arról hírhedt, hogy ténylegesen elvette a józan eszét a szerelem. Ha történetírók pontosan jegyezték fel a korszakot, akkor a férje halála sem tántorította vissza, hogy ugyanúgy szeresse, mint az életében tette. A spanyol nép A szerelem bolondja
150px-Johanna_I_van_Castiliëven emlegeti. A családjában elég gyakori tulajdonságnak számított az őrültség, az anyai nagyanyja, I. Izabellától örökölhette a hajlamot.

Johanna és Szép Fülöp házassága szenvedélyes szerelemmel indult, de idővel a féltékenykedési rohamai, őrjöngésig fokozódott. Tíz évig tartó házasságuk alatt hat gyermeknek adott életet Johanna.  A hitvese 1506-os halála után romlott meg fokozott mértékben az elmeállapota, többen meggyanúsították, hogy megmérgezte Fülöpöt, ami nem volt igaz. A férje holttestéhez ugyanúgy beszélt, egy spanyol körutazásra is magával vitte és tetteiért nekrofíliával vádolták meg. Johanna hét hónapon keresztül nem temette el férjét, mivel egy szerzetes beszélt neki egy olyan hulláról, aki tizennégy év után felkelt.

Édesapja élete végéig bezáratta egy kastélyba, ahol nem volt hajlandó eleget tenni a tisztálkodási szokásoknak, és tiszta ruhát sem vett fel.

 

Forrás : Brenda Ralph Lewis: Európai uralkodók sötét titkai

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.