Karácsonyi szellemséta Londonban

Az év utolsóelőtti napján elég nagy tömeg várakozik a Bank metrómegálló előtt. Azért gyűltünk össze, hogy részt vegyünk Richard Jones kísérteties karácsonyi idegenvezetésén. Dickens Karácsonyi Éneke óta tudjuk, hogy a túlvilág lakói szívesen barangolnak Londonban az ünnepek táján, így reménykedhetünk, hogy a séta alatt megpillantunk valami nem e világra valót.

A belváros kísértetiesen kihalt, este hét után az üzleti negyedekben már senkit nem találunk, éttermek sem nagyon vannak, ide főleg dolgozni járnak az emberek. Az ünnepek alatt aztán még az is otthon marad, aki amúgy éjszakára nyakába venné a várost.

Richard Jonesnál jobb vezetőt nem is kívánhatunk magunknak, hiszen több mint harminc éve foglalkozik Nagy Brittania és Írország szellemeivel, és rengeteg könyvet is írt a témában. A szezonális kísértet túrák mellett szervez más szellemsétákat is, illetve Hasfelmetsző Jack és Sweeney Todd vérfagyasztó munkásságát bemutató túrát is. Én eddig a szolidabb Charles Dickens életet, illetve London történetét bemutató sétáin vettem részt, ezért tudtam, hogy ez ünnepi séta is biztos érdekes és információ gazdag lesz.

Richard stílusosan egy viktoriánus kori temetkezési vállalkozó öltözetét viseli, és érces hangján mesél a város régi lakóiról. Bátorít minket, hogy fényképezzünk bátran, mert nem egyszer előfordult, hogy a sétálók különös dolgokat kaptak lencse végre.

A Bank metrómegállóról is rögtön megtudunk pár nyugtalanító dolgot. Az éjszakai karbantartó munkások néha furcsa szagot éreznek, és megmagyarázhatatlan melankólia és szomorúság keríti őket hatalmába. Richard szerint egy régi pestis tömegsír található a megálló alatt, talán az itt eltemetettek emléke kísérti az éjjeli dolgozókat.

Szűk utcákon haladunk tovább, míg megérkezünk a helyre, ahol a legenda szerint egy tiszteletes megküzdött magával az ördöggel. Itt néha még a mai nap is magán érezheti az „ördög leheletét” a járókelő.

Elhaladunk a kis étterem mellett, ahol a mai napig összegyűlnek Dickens leszármazottjai, és ahol az egyik ablakban néha kísértetiesen sápadt lány tűnik fel. Hogy ki ő, senki sem tudja.

Meglátogatunk egy éttermet, ahol egy pincér szelleme kísért, aki úgy tűnik, halála után sem akarta feladni a munkáját. Egyetlen baj van csak vele, a vendégek rendelését ugyan felveszi, de sosem adja tovább a konyhára, így szegények hiába várakoznak éhesen. Utána áthaladunk egy sikátoron, ahol állítólag többen hallottak már egy hátborzongató hangot, ami azt suttogja: Tűnjetek el innen, MOST AZONNAL!

Megállunk egy kis templomkertben, ahol meghallgatjuk a lelkész fiának tragikus történetét. A fiúnak gyönyörű szép fehér fogai voltak, ami akkoriban azért nagy ritkaság volt, hiszen még nem virágzott úgy a fogászat és a szájápolás, így a fiút mindenki irigyelte. Az utcán gyakran megállították, és megcsodálták hibátlan mosolyát, miközben sóhajtoztak, hogy bárcsak olyan szép foguk lenne, mint neki. Szegény fiút elragadta a korai halál. A temetését követően az apja rémálmot látott: a fia állt előtte vérző szájjal, és segítségért könyörgött. A lelkész felriadt, de a felesége megnyugtatta, hogy nincsen semmi baj. Az álom még kétszer visszatért, a fiú egyre jobban vérzett, és egyre kétségbe esettebben kérlelte az apját, de az nem hallgatott rá. Reggel remegő szívvel ment le a lelkész a kriptába, és szörnyű látvány tárult elé. A fia holttestét kiásták, és az összes ragyogó fehér fogát ellopták. Az hogy melyik irigye csináltatott magának új mosolyt a halott fiú fogsorából, sohasem tudjuk meg. A templomkertből sietni kell kifelé, mert az a mondás tartja, hogy aki utoljára ér ki, azt elrabolják a testrablók. (Akik azzal foglalkoztak, hogy a friss holttesteket „újrahasznosították.) Persze mi jutunk utoljára, de szerencsére senki nem kapott el minket.

Még rengeteg vérfagyasztó történetet hallunk, a sétát pedig egy rejtélyes sírnál fejezzük be, melynek lakóját egy ráolvasással és egy rituáléval meginvitálhatjuk magunkhoz. Richard megtanítja nekünk a ráolvasást, és elmagyarázta a lépéseket, de senki nem meri megkísérteni a sorsot.

A séta ezzel véget ér, és mindenki elszéled a hideg londoni éjszakába.

A túra 10 fontba kerül, és 1,5 órán át tart. A történetek és Richard előadás módja felejthetetlen élménnyé teszi a sétát. Ha Londonban járunk, és a szokásos látványosságok mellett valami különlegesre és hátborzongatóra vágyunk, mindenképpen tudom ajánlani ezt vagy bármelyik másik kísérteties látogatást.

Weboldal: http://www.london-ghost-tour.com/christmas-ghost-tours-london.htm

Fanni Sütő

Sütő Fanni (1990) a szíve mélyén örök bölcsész, álruhás író. A valóságban néha angol tanár, néha telefonos kisasszony, néha középosztálybeli kalandor. Verseivel nyert pár díjat és jelent meg újságokban, például a Holnap magazinnál vagy a Kis Lantnál, novelláiból az Aranymosás blogján lehet szemezgetni.