Joe Hill: Locke&Key: Welcome to Lovecraft

Mielőtt Joe Hill felfedte volna az inkognitóját novellákat és forgatókönyvet is írt. Álnevét az eredeti nevének a rövidítéséből kapta, Joseph Hillstrom King. Sok horrorrajongó felkaphatja a fejét, hogy ismerősen cseng neki a név. Bizony, Stephen King fiáról van szó. A képregényen kívül több sikeres regénynek a szerzője: A szív alakú doboz, Szarvak, és NOS4A2.

A képregény rajzaiért Gabriel Rodriguez a felelős, akinek a nevéhez több jelentősebb mű illusztrálása is kapcsolódik: Land of the Dead, The Great and Secret Show. lock-and-key-featured

A sorozat kezdetén nagyon észnél kell lenni, mert  ide-oda ugrál a történetben. Már itt megragadja az embert a kép és a szöveg kohéziója.  A Locke család feje gyermekkorában a Key House (Kulcs Ház) nevű épületben nőtt fel. Mint a Locke dinasztia minden gyermeke, megismerte a ház zárjainak és kulcsainak természetfeletti titkát. A múltban bebörtönöztek egy démont a birtokon levő kútba. Utána a felnőttek fokozatosan elfelejtették a varázslatos tárgyakat és lényeket. A démon nem felejtett, beférkőzött egy pszichopata fejébe, megbízva őt, kerítse elő a kút kulcsát és tegye őt szabaddá. A mentálisan beteg fiú egy társával megtámadta Locke-ékat. Megölte a családfőt, majd az asszony és a három gyermek ellen fordult. Ám a legidősebb fiú, Tyler megmentette őket.

A történet nagyban hasonlít Stephen King egyik regényére, amit Az címen jelentetett meg. Talán ezt a kis apróságot elnézhetjük neki, hisz mégis csak az apjáról van szó. Nem értettem túlságosan, hogy miért ezt a címet adta a kötetnek, mert nyomát sem láttam Lovecraft-ra utaló jeleknek.

Az első kötet felépítése, összeszedettsége igazi minőségi munka. Nagyon kitett magáért a két alkotó, és Joe Hill is bebizonyította, hogy nem esett messze az alma a fájától. Eddig nem olvastam egy képregényt sem ebben a témában, de meghozta a kedvet a folytatáshoz.

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

2 thoughts on “Joe Hill: Locke&Key: Welcome to Lovecraft

 • 2016-05-19 at 3:45 PM
  Permalink

  Hááát, nem kötekedni akarok, tényleg nem, csak gondoltam néhány dolgot hozzáfűznék a cikkhez. xD
  Egyrészt: Miért Welcome to Lovecraft a kötet címe. Az gondolom a cikk írójának is kiderült, hogy a város, ahova a család költözik a nagy támadás után, annak Lovecraft a neve. Ha ez után az a kérdés, hogy Joe Hill miért ezt a nevet adta városnak, akkor erre a válasz szerintem egészen egyszerű: ez valamiféle tisztelgés H. P. felé, aki a horror irodalom egy nagy alakja, nem kell mindenképp mindenféle csápos rémet, meg egyebet berakni, hogy további utalásokat tegyünk az íróra. Szerintem.
  Másrészt: Szerintem meg pont nem hajaz az “Az”-ra, de persze, mindenkinek megvan a saját nézőpontja. Akkor már előbb hasonlítanám a Körhöz, hiszen (spoiler allert) a főgonosz pont egy kútból kimászó, hosszú hajú leányka (spoiler allert end). Meg amúgy is, ha csak a gyerekek közös fellépése a főgonosz ellen alapból következtetünk rögtön az Az-ra, akkor még ide lökhetnénk egy csomó egyéb címet is, ez a képregény viszont jóval több ennél, ha az ember tovább olvassa.
  Harmadrészt: Ez inkább csak érdekesség, de egyszer már próbáltak sorozatot csinálni a képregényből, lett még trailer is hozzá, de a FOX nem rendelte be végül. Most viszont maga Joe Hill írja a scriptet, tehát nagyon azon vannak, hogy a második próbálkozásra legyen is valami a dologból.
  https://www.youtube.com/watch?v=r_KmKC5K8QU – íme az előző próbálkozás trailere.

  Reply
  • 2016-05-20 at 9:11 PM
   Permalink

   Köszi a véleményt a cikkről. Persze nekem is leesett a lovecraftos utalás, de azt vártam, hogy a stílusban is utalni fog majd rá. Az egyáltalán nem jött át nekem. A sorozat ötletről én is olvastam korábban. Remélem lesz valami belőle.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.