Interjú Michael Mansfielddel

Jelenlegi interjúmat Marcellus Mihállyal készítettem (Michael Mansfield), akinek két néven, két teljesen más témákban jelennek meg könyvei. A kedves olvasó biztosan talál számára érdekes regényeit, ha megismerkedik vele az interjúm által.

Hogyan kezdett el írni? Minek a hatására?

MM – Valójában nem is tudom. Ez az adottság vagy benne van egy emberben, vagy nincs. Arra emlékszem, hogy kisiskolás koromban mindent leírtam, amit csak lehetett. Volt bennem egy amolyan megfogalmazási kényszer. Például: hogy lehetne szép szavakkal lefesteni az őszi parkot, a sárguló faleveleket, stb. Később, amikor felső-tagozatosként Rejtő összest gyűjtöttem és olvastam, akkor írtam meg az első regényemet, természetesen valami afrikai idegenlégiós sztorit (milyen meglepő, ugye?). Ekkor tizenkét éves voltam. Onnantól kezdve mindig folyamatosan körmöltem valamit, csak soha nem voltam elégedett vele, ezért jó ideig nem is publikáltam.

Hogyan ismerkedett meg a horror könyvekkel?

MM – Stephen King vett rá erre a műfajra, de nem ő hangolt a misztikára. Egy jóval korábbi könyv tette ezt: a Biblia. Már gyermekkoromban is megismertem a teljes Bibliát, és a benne rejtező szellemiségek mellett a lények, angyalok, démonok világa is rabul ejtett. Talán ez indított arra, hogy foglalkozzam ezzel a közeggel, később pedig ebből írjak regényeket. Persze, az ismeret később tágult, megismerkedtem a műfajjal, annak jeles képviselővel, alapművekkel, amelyek továbbemeltek magasabb világokba.

dedikálás MM

Kitől tanult a legtöbbet?

MM – Az említett King mellett még nagyon szerettem a két másik császárt is a műfajban, Clive Barkert és Dean R. Koonzot. Ez utóbbit néha erősebbnek tartottam, mint King mestert. Sokat tanultam tőlük.

Hogyan fejlesztette a képességeit? Olvasott írástechnikai cikkeket, könyveket?

MM – Különös dolog, de soha nem tanultam az írás mesterségét, nem is érdekeltek az ilyen jellegű kurzusok. A művészetet, így a könyv megálmodását és papírra vetését is túl szubjektívnek érzem ahhoz, hogy egy ilyen iskolában valaki elmondja, hogyan kell ezt jól csinálni. Ha tehetséges vagy és az olvasásélményeid rásegítenek a helyes útra, ahol önmagad lehetsz a mesélő, akkor nincs gond. Én ezt az irányelvet követtem, persze, mindig figyeltem és levontam a konzekvenciákat, így tanultam.

????????????????????????????????????

Mi alapján döntött e név mellett?

MM – Mivel zenész is voltam, nagy hangsúlyt fektetek a hangzásra. Így van ez egy regény címénél is akár, amit ha kimond az olvasó, nem mindegy, hogy milyen ritmusú szó, milyen ízű cím kerül az ajkára. A névválasztásnál valójában ez volt az egyetlen ismérv, amellett, hogy MM kezdésű legyen, mint az eredeti nevem. Tíz angol nevet felírtam egy táblára, kiválasztottam a legjobb hangzásút, aztán behívtam a cég titkárnőjét, aki egy ideig New Yorkban élt. „Amerikai” szemmel ő is azt választotta, amit én, ez döntötte el, hogy thriller-pályán Michael Mansfield néven mozgok.

Most pillanatnyilag a hazai római kor történelmét dolgozom fel egy történelmi regénysorozatban, egyedüliként Magyarországon. Itt a Marcellus Mihály nevet használom. Amellett, hogy latin nevet akartam, szintén fontos volt a hangzás.

A két különböző név alatt másként ír, a műfajokat leszámítva?

MM – Éppen a műfajok azok, amelyek megkövetelik, hogy más legyen az epikus nyelvezet. A thrillerek, amiket írtam, általában ma játszódnak, így a nyelvezet modern, hiszen a mai embernek szól egy mindenki által ismert mai korban. A Marcellus néven jegyzett történelmi regényeimnél már kicsit más a helyzet. Meg kell találni az egyensúlyt aközött, hogy valamennyire korabeli kifejezőeszközökkel írjak, kerülve a régmúlt nyelvezetébe nem illő szavakat, de ugyanakkor ne rugaszkodjak el a nagyon autentikus, így nehezen olvasható régi szövegek felé. Csak egy példa erre. Kerülni kell például az ilyen megfogalmazásokat, hogy „automatikusan mozdul” vagy a lovas ott “rostokolt a tábor szélén és egyebek. Viszont ugyanúgy mellőzni kell a régies formulát, amit például még a Károlyi-féle Biblia őriz magában. Hiszen mi is a cél? Az, hogy a kedves olvasó lehetőleg nehézségek nélkül élvezze végig az írást, amit a számára megalkotok és elébe kínálok.

Mi az írói filozófiája?

MM – Mansfieldként mindig az, hogy a kisembereket, a bennük szunnyadó hihetetlen, de rejtett tehetséget, értéket hozzam a felszínre. A thrillerek hősei nálam általában hétköznapi fickók, akik felnőnek egy különleges feladathoz egy különleges helyzetben. Ezzel mindig is azt akartam elérni, hogy az olvasók a műveim hatására higgyenek magukban, és érezzék, hogy többek, mint a társadalom taposómalmába kényszerített tucatlények, akik csak arra jók, hogy a rájuk kényszerített életmódot éljék. Én magam is hiszem, hogy jóval több van ennél mindannyiunkban.

Marcellus Mihályként ugyanez a filozófiám, ugyanakkor itt adódik egy pedagógiai küldetéstudat is, hiszen nagyon fontosnak találom azt, hogy a magyar olvasók megismerjék a Pannóniára vonatkozó római kori történéseket, és gyarapodjanak ismeretben. Ezért is történhetett meg, hogy akad olyan gimnázium, ahol ezek a könyveim már ajánlott olvasmányok.

Milyen regényeken dolgozik mostanában?

MM – Ismét a két név alatt kell szólnom. Természetesen a római kori műveim folyamatosan jelennek meg Magyarország egyik legnagyobb kiadója, a Gold Book gondozásában. Éppen most fejeztem be Marcus Aurelius császár pannoniai tartózkodásáról és a germánokkal folytatott háborújáról szóló trilógiát (amely azért bőven tartalmaz misztikus, horrorisztikus elemeket is). A folytatás érdekes: szeretném, ha az olvasók megismernék az igazi Commodust, tehát nem azt a torzított képet, amit az amúgy remek Gladiátor című filmben osztottak rá.

Azoknak, akik szerették és várják Mansfield thrillereit, szintén van jó hírem: hamarosan papírkötetben is kapható lesz néhány új kötetem, amelyet pillanatnyilag az Adamo Books e-könyves kiadó kínál letöltésre elektronikus formában. Az ígéret szerint tehát hamarosan ezek a könyvespolcokon is megjelenhetnek.

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.