Ijesztgetés vagy maga a valóság? Dan Brown jóslata az emberiség végnapjairól

Mára Dan Brown Infernójának érdekes elméletét hoztuk el nektek.

Talán nem árulok el túl nagy titkot, hogyha elmondom, hogy Dan Brown Inferno című könyvének központi témája a túlnépesedés réme. Az író azt fejtegeti a könyvben, hogy ez fogja elhozni az emberiség számára a pusztulást.
Az Inferno sokkoló képet fest az emberiség növekedéséről. A Föld populációja elérheti a 9 milliárdot 2050 előtt, amely pár elméletalkotó szerint a pusztulásunkat fogja okozni, mivel az erőforrások végesek. A könyvben a követők szerint az orvosoknak le kellene állniuk a gyógyítással, hiszen ez fogja az emberiség vesztét okozni.

Dan Brown sokkoló képe a növekedésről egyszerű matematikai példán alapszik. Hogyha az egyet megduplázzuk, akkor kettőt kapunk, hogyha azt megduplázzuk négyet, majd nyolcat és így tovább. Ezt levetítve az emberiség növekedése elképesztő méreteket ölthet, amely néhány tudós szerint száz éven belül teljes összeomláshoz vezethet.
Egy 19. századi matematikus, Malthus szerint az emberiség el fogja érni azt a szintet, amikor a bolygónk egyszerűen kifogy, és képtelen lesz bennünket ellátni. A történelem során számos példa mutatta azt, hogy a hirtelen növekedés után elképesztő visszaesés következett be az emberek számában. Azonban a világ változott, hiszen megnövekedett az átlagéletkor, az orvostudomány pedig rohamléptekkel halad előre.

A könyvben az elmélet egyes elfogadói szerint az emberiség megmentése csak azzal lehetséges, hogyha visszaszorítjuk a populáció számát (a könyvben pár elmélet szerint már is túl sokan vagyunk a planétán).
Ízelítőként idéznék egyet Robert Langdon segítőjétől, Siennától:
“Elég sokat foglalkoztam a biológiával – folytatta Sienna. – , és valóban szokványos, hogy azért pusztulnak ki a fajok, mert túlszaporodtak az élőhelyükön. Képzeljen el egy felszíni algakolóniát., amelyik egy kis erdei tóban él, élvezve a tó tökéletes táplálékegyensúlyát. Kontroll nélkül olyan gyorsan fog szaporodni, hogy hamarosan beborítja a tó felszínét, elzárva a napfény útját és megakadályozva mindannak fejlődését, amiből táplálkozik. Így azonban kihal az egész kolónia, és nyom nélkül eltűnik – Nagyot sóhajtott. – Könnyen lehet, hogy az emberiségre is hasonló sors vár. Hamarabb és gyorsabban, mint képzelnénk.”

Mindenkinek ajánlott a könyv, aki szeret hasonló témákon gondolkozni. Persze nem feledve, hogy ez mégiscsak fikció.

forrás:ToughtLeader

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.