Igaz történet a Hill House szelleme mögött

Talán hallottatok róla, hogy a Netflixen elérhetővé vált a Shirley Jackson híres regényéből, a Hill House szelleméből készült a sorozat. A könyvet egyébként Magyarországon a GABO kiadó most adta ki először, érdemes ide kattintani, ha többet szeretnétek tudni róla. Most pedig fontos, hogy elmeséljük mi is a regény mögött álló igaz történetet.

Shirley Jackson regényében egy paranormális nyomozót ismerhetünk meg és két zaklatott nőt, akik fel akarják deríteni a legendás házat.

Jackson állítólag egy 1901-es eseményből merítette az ihletét, amelyet két fiatal angol lány tapasztalt Versailles-ben. A francia palotát teljesen felújították, de Eleanor Jourdainnak és Charlotte Anne Moberlynek a rettegés igazi helyévé változott a helyszín. A lányok esetéről a Newsweek is beszámolt akkoriban.

A lányok állítólag régi ruhákba öltözött anyával és lányával találkoztak a helyszínen. A legfélelmetesebbnek azonban egy himlős embert találtak, de azt állítják, hogy lehet magát Marie Antoinette-t is látták.

Valószínűleg ezek az élmények ihlették arra Jacksont, hogy végül megírja a regényt. Paula Guran 1999-ben írt esszéje nyomán kiderül, hogy Shirley Jacksont a tizenkilencedik századi kutatások is inspirálták. Így kombinálta össze Jackson a paranormálisat és a személyes élményeket. Magának Jacksonnak is lett paranormális élményekben része, amikor az épületeket kutatta. Egy kaliforniai rezidencia keltette fel az érdeklődét, amiről később kiderült, hogy az építész üknagyapja tervezte. Jackson egyébként is nagyon érdeklődött a természetfeletti iránt. Érdekelte a boszorkányság, amivel sokszor viccelődtek is irodalmi körökben. Páran azt mondták, hogy ő átkozta meg Alfred A. Knopfot, hogy síbalesetet szenvedjen.
Akár igaz, akár nem, a könyve igen csak népszerű lett irodalmi körökben, hatást gyakorolt Stephen Kingre és Neil Gaimanre is.

forrás: Vintage News

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.