A horror műfaj mesterei II: Poe

Edgar Allan Poe nevéhez nem csak rémtörtének kapcsolódnak, hanem neki tulajdonítják az első detektív regényt is. Ezeken a témákon kívül még jelentek meg írásai a sci-fi műfajban is. Ő az első olyan amerikai író, aki kimondottan csak írásból szeretett volna megélni, ennek köszönhetően anyagi gondokkal küzdött egész életében. Erről megbizonyosodhatunk, akkor is, ha megnézzük a róla készült filmet, John Cusack főszereplésével.

Pályáját ő is irodalmi újságoknál kezdte, és egyéni stílusa tette ismertté az írásait. 1845 januárjában jelent meg A holló imgrescímű költeménye, ami azonnal meghozta neki a vágyott ismertséget. A 40 éves korában bekövetkezett halálának okát a mai napig senki sem tudja biztosan. Az írót halála előtt hat napig senki sem látta, majd a Baltimore Sun szedője talált rá egy pocsolyában fetrengve, valaki másnak a ruhájában. Kórházba szállítása után nem volt önmagánál, hogy elmondhassa, mi történt vele. Több teória is napvilágot látott az évek során, de az alkoholizmus minden listán szerepel.

Poe a költemények utána a próza felé fordult, és ott próbálta ki tehetségét. Leginkább a gótikus irodalom műfajában alkotott. Gyakran visszatérő témái: a halál, a bomlás, a holtak életre keltése, és a gyász. Ezeken kívül szatírákat, és humoros történeteket is írt.

A legismertebb művei: Az aranybogár, Az áruló szív, A fekete macska, A kút és inga, A Morgue utcai kettős gyilkosság.

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

2 thoughts on “A horror műfaj mesterei II: Poe

 • 2015-11-10 at 8:54 PM
  Permalink

  Kedves Máté!

  Örülök, hogy új taggal bővült az oldal és nagyon érdekesek a cikkjeid, viszont kérlek legközelebb olvasd át őket mielőtt az olvasók elé tárod. 🙂 nem helyesírási próblémák miatt szólok ( senki sem tökéletes 😀 ), de vannak véletlenül elírt szívak és vannak hiányzó szavak is. pl.: “1845 januárjában jelent meg című költeménye”.
  Ezen kívül tetszett a cikk! További sok sikert! 🙂

  Eszti

  Reply
  • 2015-11-11 at 5:43 PM
   Permalink

   Köszönöm szépen az észrevételt. Örülök neki, hogy tetszett a cikk.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.