Hogy nyerhet a csapatunk?

Nem kérdés, hogy a sportban mindenki a lehető legjobb eredményt próbálja hozni, és nyerni akar. Az a tény is köztudomású, hogy rengeteg babona és átok kötődik sportcentrumokhoz, számokhoz vagy egyéb apróságokhoz. Mi a teendő akkor, ha egy csapat nem tud nyerni? Még egyetlen aprócska, jelentéktelen meccset sem? Persze fordulhatunk új edzőkhöz, más szakemberekhez, változtathatjuk a stratégiánkat, de úgy tűnik, azzal minden rendben, viszont folyamatosan balszerencse kísért minket.
Ez történt New Orléans amerikai futball csapatával 2000-ben. A probléma gyökere talán abból eredhetett, hogy a csapat stadionja egy régi temető fölé épült, ez önmagában is elég hátborzongató lehet, főleg, ha hozzá vesszük azt is, amit Stephen King óta tudunk: temetőre építeni több mint rossz ötlet.
A csapat egyszer sem tudott nyerni, és érthető módon a kudarc addig frusztrálta őket, amíg rá nem jöttek a lehetséges okra: valószínűleg a Girod temető kóborló, kilakoltatott kísértetei akadályozhatják meg, hogy a csapat nyerni tudjon. Ezután már a megoldás sem váratott magára.
Több év szenvedés (pontosan 33 év) után felvették a kapcsolatot egy Ava Kay Jones nevű vudu papnővel, aki szertartások sorát végezte el, hogy megszabadítsa a kísértetektől a stadiont, sőt még arra is megkérte őket, hogy segítség a csapatot a győzelem eléréséhez. (Ez talán nevetségesnek tűnhet, hogy a szellemek szurkolnak, de a vudu ebből a szempontból elég kreatív hit, és más vallások is lehetőséget biztosítanak a híveiknek arra, hogy befolyásolják a környezetüket.)
A lényeg az, hogy Ava Kay Jones rituáléja után győzött a New Orléans, ám úgy tűnt, a sikertelenségszéria még nem oldódott meg teljesen. 2001-ben a csapat visszahívta a papnőt, ám a reklámkampánnyal sikerült felbosszantaniuk a hölgyet, aki úgy érezte, hogy a gris-gris-re utaló szórólapok (a gris-gris a vudu varázslat egyik alapvető eszköze, egy későbbi cikkben lesz róla szó bővebben) nem tisztelik a hitét, sőt kigúnyolják őt és a vallását is.
A New Orleans Saints 2010-ben aztán megnyerte a Super Bowlt. Elképzelhető, hogy a Katrina hurrikán pusztítása után még a szellemek is gy gondolták, a város megérdemel valami jót is, például egy bajnoki győzelmet.
Forrás: io9
Képek: tumblr és io9
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.