Hét Halloween kérdésre adunk választ

Mindig és minden évben felmerülnek kérdések a Halloween kapcsán, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy pár ilyen kérdés megválaszolásával indítjuk a kedvenc hónapunkat, az októbert. Osztogassátok az igét, és oszlassátok el a tévhitet, hogy a Halloween csak egy ilyen hülye amerikai hóbort 🙂

Ki kezdte a Halloweent?
A Halloween évezredekkel ezelőtt kezdődött, az ünnepet a keltáknak köszönhetjük, akik Samhain ünnepét ülték október 31-én. Úgy hitték, hogy a holtak képesek a földön sétálni ezen a napon, ilyenkor könnyebben lehetett megjósolni a jövőt is.

Miért viselünk kosztümöket?
Samhain ünnepén hatalmas tábortüzeket raktak és ott áldoztak a halottaknak, amíg a hétköznapi emberek állatbőrökbe öltöztek, és próbálták megjósolni a jövőt. A jelmezek Halloween legnagyobb tradíció közé tartozik, amelyet a lelkek lenyugtatására is használnak.

3. Hogyan lett a Samhain Halloween?
43-ban a római seregek elérték a Brit-szigeteket és meghódították a kelta populáció egy részét. De a rómaiak mindig igyekeztek összeolvasztani a saját ünnepeiket az eredetiekkel, ezért a Samhain össze lett olvasztva Pomona ünnepével, amikor a kereszténység is megérkezett a színre, akkor az ünnep változni kezdett. De a kereszténység is megtartotta Samhain tradícióját, november elseje lett mindenszentek napja, ennek az előestéje lett a Halloween. (Mindenszentek: All-Hallow’s Day, előtte: All-hallow’s Even – azaz Halloween).
4. És hogyan lett a halott szentekből és tábortüzekből műanyag maszk és candy corn?
Ez természetesen nem azonnal történt meg. A New Englandben élő puritánok elnyomták ezt a babonás ünnepet, de hasonlóan ünnepelték Európához. Azonban egy új adag emigráns új életre keltette az ünnepet. Az évek során a Halloween borzalmasságát inkább egy közösségi ünnep váltotta fel, ahol a város együtt ünnepelt, így lassan eltűnt vallásos jelentése. Így érkeztünk meg a modern Halloweenhoz a kosztümökkel és a cukorkákkal.
5. És hogy jönnek ehhez a tökök?
A zöldségekből készült lámpások Nagy-Britanniából és Írországból erednek, ahol először cukorrépákat, gyökereket és krumplikat vájtak ki. Ez hosszú évszázadokon keresztül ívelő őszi szokás. Mindannyian ismerhetjük Stingy Jack legendáját, aki egyszer az Ördöggel ivott, de nem volt pénze, ezért meggyőzte az ördögöt, hogy változzon pénzzé. Jack egész életében elvolt az ördöggel, de halála után a mennyek kivetették magából, ráadásul az ördög is megutálta. Éppen ezért Jacknek a földön kell vándorolnia egész életében, ezért világítjuk meg az úját (ő Jack of the Lantern, azaz Jack O’Lantern). Azonban a töklámpások nem voltak a Halloween részei Nagy-Britanniában. Elsőként Kanadában említették a lámpások 1886-ban, amikor is a gyerekek tököt faragtak ki.
6. Miért is nyert a tök a cukorrépa és a krumpli ellen?
Egyszerű a válasz. A tök nagyon elterjedt volt Amerikában, és sokkal látványosabb és egyszerűbb kifaragni, mint a többi zöldséget. Így az 1800-as évektől a Halloween része.

7. Honnan is jön a Candy Corn nevű édesség?
A Halloween legfontosabb édessége a candy corn az Egyesült Államokban. Senki sem tudja, hogy ki találta ki ezt a cukorkát, de az 1880-as években tűnt fel, és először a Wunderle Candy Company gyártotta Philadelphiában. Később a Goelitz Confectionery Company állt át a gyártásra 1898-ban. Manapság így néz ki:

 

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: