Hat viktoriánus szellemsztori

A viktoriánus szellemtörténeteknek különleges hangulata van, hiszen egyáltalán nem kellett magányos és régi környezetet teremteniük a sztoriknak. Általában az első sortól beszippantanak, ráadásul itt nincs elektromos áram, ami elűzné a sötétséget, és még a rendőrséget sem hívhatod, hogy a segítségedre siessenek. Most ilyen viktoriánus szellemtörténeteket fogunk nektek ajánlani!

1. A fantom riksa – Rudyard Kipling, 1888
A mesélőnek, Jacknek viszonya van a házas Mrs. Wessingtonnal. Azonban Jacknek hamarosan lelohad az érdeklődése, és megpróbál megszabadulni az asszonytól. Azonban, amikor keményen visszautasítja a nőt, Mrs. Wessington akkor sem hiszi el, hogy nem lesznek együtt örökké. Jack úgy tervezi, hogy elvesz egy másik nő, azonban Mrs. Wessington belehal a bánatba. Jack örül, hogy a nő meghalt, hiszen így végre teljesen szabad lehet. De ezután folyamatosan egy riksát lát a városban, aztán meglátja a nőt. Úgy fest, hogy Mrs. Wessingtonnak továbbra is rengeteg szeretet maradt a tarsolyában.

2. A nyitott ajtó – Mrs. Margaret Oliphant, 1885
Amikor a beszélő fiatal fia elkezd panaszkodni a kibírhatatlan zaj miatt, amit éjjelente hall a viktoriánus kúria környékén, mindenki azt hiszi, hogy a fiú megőrült. Kivétel a fia, aki hiszi, hogy a fia nem hazudik és nem is őrült meg. Éjjelente nyitott szemmel fekszik és ő maga is hallja a zajt, a világ legszívszaggatóbb sírását, amely egy elhagyatott épületből ered. A férfinek egyedül kell a hang forrása után kutatni, hiszen fia megőrül a szívtépő zokogástól.
3. A hideg kéz – Felix Octavius Carr Darley, 1846
“A hideg kéz” című történetben egy szálló vendégeit éjszaka hideg kéz cirógatja meg. Érdekesség a történetben, hogy ez azt akarja bizonyítani, hogy szellemek bizony nem léteznek. Így a hideg kéz gazdája is egy létező személy.
4. A régi esti mese – Mrs. Gaskell, 1852
Charles Dickens nagyon kedvelte Mrs. Gaskell szellemtörténeteit, ő jelentette meg és gondozta először a történeteit. Ebben a történetben a főszereplő egy nagyon aranyos, árva lányka, Rosamund, akit egy idős nővér sajátjaként szeret. Követi a gyermeket, amikor idős rokonok veszik gyámság alá, és beköltöznek egy hatalmas kúriába. Az élet addig egészen kegyes, amíg egy apró szellemgyerek nem kezd kopogni az ablakokon, és nem vezeti el Rosamundot a birtok mögött található hegyekhez. Úgy fest, hogy az idősebb rokonoknak vannak errefelé rejtett titkaik, amelyek általában a család legfiatalabb tagjait fenyegetik.
5. A nyitott ablak – Saki, 1914
A Saki Hector Hugo Munro álneve, aki főleg szatírákat írt. “A nyitott ablak” című írása gyorsan a hírnév felé terelte. A főszereplő egy férfi, aki vidéken próbál megküzdeni rossz idegrendszerével. Amíg itt jár meglátogatja egy rokona barátját, hogy beszéljen magáról. Azonban az egyik ilyen látogatás során megismer egy tragédiát, amelyben egy elkeseredett özvegy hallucinációiba kapunk betekintést.
6. The Terrible Old Man – H.P. Lovecraft, 1920
Ezzel a történettel már teljesen kilépünk a viktoriánus korból, de Mr. Lovecraft kedvéért ezt is megtehetjük. A főszereplőnk egy idős férfi, aki estéit azzal tölti, hogy palackokkal beszélget, akiknek kalózneveken szólongat. Sajnos a három férfi, akik ki akarják rabolni a férfit nincsenek tisztában a képességeivel.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.