Halloween hoax, ami traumatizálta az embereket

20 ezer telefonhívás és ezernyi felháborodott levél után az Egyesült Királyság televíziós egyesülete összehívott egy meghallgatást. Három évvel a BBC Ghostwatch című halloweeni műsora után úgy döntöttek, hogy a műsor átlépett bizonyos határokat. Más szavakkal mondva a BBC halálra rémített 11 millió embert.

A Ghostwatch Northoltban, London északi részén forgatta a Ghostwatch halloweeni epizódját, ahol is az Early családot látogatták meg, akiknek lakásába beköltözött egy furcsa szellem. Négy ismert BBC hírbemondó is szerepelt a műsorban, ami még hitelesebbé tette a dokumentumfilm jelleget. Emellett a műsort aznap rengetegen nézték, és úgy gondolták, hogy bizonyítékot láttak egy szellem létezésére. A nézők a hírbemondók miatt megbízható hírforrásnak vették a műsort, és néhány néző a poszttraumás stressz jeleit is mutatta. A BBC nem akart riasztóbbat alkotni, mint egy egyszerű horrorfilm, de annyira sikeresek lettek, hogy halálra rémítették az országot.

Lehetséges, hogy hallottatok már Orson Welles híres rádiójátékáról, a Világok harcáról, amelyet 1938. október 30-án adtak le a rádióban. Pár évtized múlva ez ihlette meg H.G. Wellst, hogy megírja híres történetét. Orson Welles miatt egy nemzet hitte azt, hogy megszálltak bennünket az idegen lények. A hallgatók idegesek lettek, páran még idegösszeomlást is kaptak.
A BBC is ehhez hasonló hoaxot akart alkotni Halloween környékén. Stephen Volk írta meg a forgatókönyvet a különleges kiadáshoz, várta is, hogy az emberek megijednek, de nem gondolta, hogy ehhez hasonló hatást fog elérni. Ráadásul a hitelességet a két nagy BBC-s híresség és egy hírbemondó is növelte.
Az Early család tagjai mind színészek voltak. Pam és két lánya, Suzanne és Kim élt a házban, akik furcsa hangokat hallottak, később Suzanne arcán karmolások jelentek meg.
A Ghostwatch 1992. október 31-én került adásba, de nagyon szuperül megrendezték az előkészületeket. Mire a show adásba került, addigra már híre ment az Early család kálváriájának. A műsor második felében be is telefonáltak emberek, hogy valaki öngyilkos lett a házban, és az Early gyerekek egyre idegesebbek lettek. A műsor végén az egyik műsorvezető eltűnt, a másikat pedig megszállta egy szellem. Elképesztő, de a műsort 11 millióan nézték végig, akik mindannyian elhitték, hogy a szellemek igaziak a műsorban.
Ezernyi telefonhívás futott be a műsor után. Egy nőnél megindul a szülés a borzalmak hatására. Órákkal később közölte a BBC a nézőkkel, hogy a show csupán kitaláció volt, de ez akkor már túl késő volt. Később a BBC elismerte hogy felelőtlenül viselkedtek. 18 hónappal később kiderül, hogy sokan poszttraumás tüneteket szenvedtek el a Ghostwatch után. Két tízéves fiú pánikrohamokat és alvászavart tapasztalt. Páran még be is perelték a BBC-t a borzalmak miatt. Később ennek hatására is terjedtek el a kézikamerás horrorfilmek.
forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.