Halloween Angliában

Amióta a Bizzarium főszerkesztő-tulajdonosa vagyok rengetegszer írtam a Halloween eredetéről különféle cikkeket  (hogyha ide kattintotok, akkor el is érhettek egyet), éppen emiatt csak röviden foglalnám össze a hátteret. A Halloween nevének eredet az All Hallow’s Evening összevont alakja, amely a Mindenszentek előtti éjszakát jelenti. Eredete szerint ősi kelta ünnep, amelynek az aratáshoz és a tél közeledtéhez van köze. A kelta ünnep a Samhain nevet viselte, amelyet később a keresztények alakítottak át Halloweené. Így minden kétséget eloszlatva a Halloween nem modern amerikai hóbort, hanem igazi ősi ünnep. A kelták úgy gondolták, hogy október 31-én vagyunk legközelebb a túlvilághoz, éppen ezért maszkokat húztak magukra, hogy elvegyüljenek a földön járó lelkek között. Fényeket, tábortüzeket gyújtottak, ételekkel és áldozatokkal engesztelték a holt lelkeket.

20161028_203316

A Halloween nagyon régóta igazi szenvedélyem. Már kisebb koromban is imádtam a borzongató dolgokat, ezért a ködös, októberi, szellemes éjjelekkel hamar szerelembe estem. Minden vágyam volt, hogy kipróbáljam az angolszász Halloweent, hogy a ködös Angliában tapasztaljam meg ezt az ünnepet teljes valójában (az amerikai Halloween természetesen még a bakancslistámon pihen).

Október elején érkeztünk Birminghambe. A Halloween szele szerencsére azonnal megcsapott. Minden bolt tele van tömve dekorációval, művérrel, rémisztő szépségekkel és természetesen csokival, cukorral és a csokigyűjtéshez szükséges kellékekkel. Itteni barátaink segítségével szerencsére lettek igazi Halloweenes programjaink is.

20161028_214023

A Halloween hétvége első napján, pénteken a Black Country Living Museumot látogattuk meg este nyolctól tízig. Maga a múzeum nagyon érdekes, hiszen az 1800-as évekbe kalauzol vissza bennünket. Egy kisebb városrészt tökéletesen meghagytak a XIX. századi állapotok szerint. Van kocsma, édességboltok, étterem, házak, bánya és egy kisebb vidámpark is. A helyszínen színészek mutatják be a korhű dolgokat, teljes jelmezben. Na, már most ezen a hétvégén Halloween különkiadás volt, ezért a XIX. századi ünnepbe is belekóstolhattunk, amire jó kis riogatás tette rá a koronát.

20161028_202708

A régi utcákon és mezőkön zombik sétáltak, akiket ki se lehetett billenteni a szerepükből. Néhol szellemkislányok énekeltek a sötétben. A díszlet csodálatos volt tábortüzekkel és faragott tökökkel. Rengeteg látogató is beöltözött, sokan gyerekekkel jöttek, akik csokit kérhettek a megállóknál. Tényleg olyan élmény volt, mintha a régi korok Halloweenjébe csöppentünk volna bele. A hangulat varázslatos volt az első pillanattól az utolsóig. Az utcán mutatványosok játszottak, a helyi kocsmában zongoraszó mellett meséltek rémtörténeteket. Az utcán sült gesztenyét árultak, a kocsmában házi almabort mértek, miközben a gyerekek riogatták a szüleiket rémisztő jelmezeikben (kevés sikerrel).

20161028_202055

Másnap éjjel a jóval modernebb Halloweenbe kóstoltunk bele, amikor éjjel tizenegykor csatlakoztunk a belvárosi Birmingham pezsgő buliéletébe. Odabent minden klubban Halloween volt a tematika, az emberek kilencven százaléka jelmezben érkezett. Szuper jelmezekben, hiszen itt tényleg nagyszerű kellékeket lehet beszerezni, hogy teljesen kiélhesd a kreativitásodat. A kedvencem a hálóingben táncoló farkas volt, aki Piroskával és a Vadásszal érkezett meg inni éjfél után.

20161028_213636

Természetesen ez csak hab volt a tortán, hiszen szinte minden múzeum kínált szuper halloweeni programokat (a közeli parkban is volt pókhálós Halloween séta a szépségesen lehulló leveket között vasárnap). A borzongató, ködös, őszi hangulat minden irányból meg lett alapozva. Ráadásul a tévében is a horrorfilmek széles skálája érhető el a Halloween hétvégén. Az bizonyos, hogy jövőre újabb programokat fogunk keresni. Boldog Halloweent mindenkinek mára! 🙂

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: