Háború a karácsony ellen

A puritánok, akik a massachusettsi kolóniát alapították egyáltalán nem voltak toleránsak. Szigorúságuk az ünnepeket sem tette lehetővé. Úgy gondolták, hogy a karácsony és egyéb hasonló ünnepek teljesen feleslegesek. Ráadásul összekapcsolták az ünnepeket a részegséggel, a szabadossággal és a falánksággal. A puritánok nem akartak ünnepelni semmit, és másoknak sem akarták megengedni az ünneplést.

A brit parlament puritán tagjai elérték 1647-ben, hogy betiltsák a húsvétot és a karácsonyt. A boltoknak nyitva kellett tartaniuk ekkor is, amely megelőzhette azt, hogy ünnepeljenek az emberek. Nem meglepő, hogy az Amerikába költöző puritánok magukkal vitték szokásaikat. De az új földrészen szabadon garázdálkodhattak, mivel nem voltak a király felügyelete alatt. Így a karácsonyt teljesen be lehet tiltani a kolóniákon, sőt büntetni is lehetett érte. Elképesztő, de az ünnep legalább 150 évig tiltás alatt állt.

Azonban hamarosan megérkeztek New England földjére a hollandok, a németek és a skandinávok is, akik először ugyan titokban, de visszahozták az ünnepet. Ugyan a Mikulást túl pápistának tartották, de lassan visszacsepegett az ünnep szelleme.
Szerencsére Amerika lassan felengedett a 19. század elejére. Az ötvenes években már az iskolákban is megengedett volt a karácsony ünneplése. 1870-ben pedig nemzeti ünnep lett.

forrás: KnowledgeNuts

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.