Ghoul

A közel-keleti mitológia dögevő, alakváltó démona, az iszlám térhódítása előtt is elterjedt volt a legendája, alakja a mezopotámiai hiedelemvilágig nyúlik vissza.

Humanoid, kétlábú teremtmény görnyedt járással, vagy kúszással és sápadt szürkés bőrrel. A források többsége fizikai testtel ruházza fel.

Élőhelyét aszerint választja, hogy lehetősége legyen hozzájutni friss holttestekhez. Így kedvelt helyei a temetők és a sivatag. Szokásai közé tartozik élő emberekre vadászni, az utazókat a sivatagban csábítja el többnyire női alakban, hogy végezzen velük és tetemüket megegye. Hajlamos felvenni áldozatai alakját. Előszeretettel fogyaszt gyermekeket is. Az alakváltó képessége nem csupán emberekre korlátozódik, megjelenhet állati alakban, különösen kedveli a hiénát.

Vannak magányos vadászok és falkában járók. Éjszaka vadásznak, mivel napfényt nem bírják. Nap közben csatornákban és alagutakban húzzák meg magukat a föld alatt.

Értelmi képességei forrástól függenek: néha ösztönvezérelt primitív bestiáknak vannak ábrázolva, más helyeken emberi beszédre képes morbid humorérzékkel megáldott teremtményeknek.

Az erejük jócskán meghaladja egy emberét. Fő fegyverük a harapásuk. A varázserejük az alakváltáson kívül kierjed még arra, hogy a prédájukat egy érintéssel képesek megbénítani.  Áldozatuk szerveinek elfogyasztásával hozzájuthatnak annak emlékeihez és ez által személyiségéhez is, amit csapdaállítás közben kamatoztatnak. Ha valaki szembekerül egy ghoullal, az egyetlen esélye, ha egy csapással megöli, mert a második ütésre feltámad.

Szaporodásuk szintén forrásfüggő: Ha fizikai test nélküli, akkor gonosz szellem, ami öröktől való. A hús-vér teremtményre többféle legenda van. A kapzsi emberek, akik valamilyen visszataszító bűnt követtek el életükben, ghoullá változhatnak.  De akár fertőzéssel is ghoullá lehet válni. És ha már biológiai test akkor biológiai nem is tartozik hozzá…Legendák szólnak még ember-ghoul keveréklényekről is amik a fajtiszta ghoulok gyűlöletének köszönhetően ritkán érik meg a felnőttkort.

Az európai köztudatban az elterjedését követően viselkedése kissé megváltozott.  Egy olyan élőhalottá vált, amit a zombiktól a tudatossága különböztet meg.  A szokásaiból megőrizte az utazók elcsalását és az elhagyatott helyek iránti vonzalmat. Kutyákon vagy mezei nyúlon lovagol, és nem ritkán álruhát ölt. Az arab mondakör női démon dominanciájával szemben nemtelenné vált, ahogyan azt E.A. Poe is említi az „A harangok” című versében.

A jelenlétük a temetők közelében lévő patanyomok árulja el.

A modern zombifilmek élőhalottjai a zombikkal való összemosásukból jöttek létre. A feltámad halott a klasszikus zombi, a ghouloktól pedig megörökölték a vérszomjat és a húsevésre való hajlamot.

https://science.howstuffworks.com

https://horrorpedia.com

kép forrása: https://sinslave.deviantart.com/art/Ghoul-41636426

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.