Fussatok, bolondok!

Fussatok, bolondok!
Az útvesztő beharangozó

Hazánkban szeptember 18-án mutatják be James Dashner Az útvesztő (The Maze Runner) című YA könyvének adaptációját. A főszereplőket többek között olyan színészek alakítják, mint a Teen Wolfból ismert Dylan O’Brien vagy a sikerét a Skinsnek köszönhető Kaya Scodelario.

Adott az elmúlt években igen népszerűvé vált Young Adults könyvek receptje: végy egy halom tinédzsert, egy alternatív univerzumot és a sci-fi zsánerét, adj hozzá kellő misztikumot és talányt, majd adagold jól a hozzávalókat, hogy összeérjenek és összeálljanak egy teljes kulináris képpé. Hasonlóképp vizsgálhatjuk James Dashner Az útvesztő című kötetét is, amely az ugyanezt a címet viselő széria 2009-ben megjelent első része.

A mű főszereplője Thomas, aki egy liftben tér magához, és miután kinyílik annak ajtaja, a Tisztáson, egy csapat fiú között találja magát. Thomas, hasonlóan a többiekhez, néhány homályos emléken kívül csak a keresztnevét tudja felidézni. Újoncként megismeri a Tisztás szabályait, csoportjait, és miután fény derül arra, hogy a menedéküket egy Útvesztő veszi körül, onnantól kezdve Thomast nem érdekli más, csak annak a megfejtése: hamar elhatározza, hogy neki a Futárok között van a helye, akiknek feladata, hogy minden nap sötétedésig felderítsék az Útvesztőt. Ám az Útvesztő falai szeszélyesek, folyamatosan változnak, és más veszélyes lények is leselkednek a Tisztás lakóira.

Azonban minden megváltozik, amikor megérkezik a csapat egyetlen lánytagja, Teresa, aminek köszönhetően felbolydul a csapat megszokott élete.

A könyv leginkább A legyek urára és az Éhezők viadalára emlékeztető világot tár elénk. A mű cselekményközpontú, nagyon jól megszerkesztett, ámbár néha elsietett, vagy éppen a túl kiszámított időzítés miatt az olvasóban maradhat némi hiányérzet a karakterek háttértörténetét illetően. A mechanikus narancsot idéző szleng-/jassznyelv külön színesíti az elbeszélést: Thomasszal együtt jövünk rá a szavak jelentésére, és használjuk később természetességgel a plotty, Siratók, Zöldfül, bökött kifejezéseket.

A trailerek izgalmasak, nem túl sokatmondóak, és ahogy az X-men Az eljövendő múlt napjainál, valamint a Galaxis őrzői trailernél, úgy itt is karaktereket bemutató kis szpotok csigázzák fel a rajongókat és az érdeklődőket.

Ahogy minden adaptációnál, úgy itt is érdemes először a könyvet elolvasni, a világát megismerni. A film minden bizonnyal újabb rajongókat toboroz és reklámozza a könyvsorozatot: aki még nem olvasta, tegyen egy próbát vele.

A széria első kötete elérhető magyar nyelven a könyvesboltokban, a film szeptember 18-án kerül a mozikba

Kreditek

írta: Kővári Bettina

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Fussatok, bolondok!

  • 2014-11-18 at 4:55 PM
    Permalink

    Rohadt jó film. Imádom, imádom! A siratók, meg az egész történet. Awwh … és Dylan O’brien *-*

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.