Furcsa tények novemberről

A november a 11. hónap az évben, de az utolsó, amelynek harminc napja van. Az éjszakák egyre hosszabbra nyúlnak és a karácsony csak egy karnyújtásnyira van. Jogosan kérdezhetjük, hogy mi is annyira különleges a novemberben?

1. El van számozva
A november olyan nevet kapott, amely egy kicsit összezavarhat bennünket. Ugyanis a november a latin novem szóból ered, ami kilencet jelent a 11 helyett. Ez bizony január és február hibája, hiszen azokat később adták a naptárunkhoz, így amikor a november a nevét kapta, akkor bizony tényleg a kilencedik volt.

2. Az angolszászok Blōtmōnaþ-nak nevezték
Blōtmōnaþ az évnek az az időszaka volt, amikor a marhákat lemészároltak és felajánlották őket az isteneknek a tél közeledte miatt. A hollandok mészáros hónapnak hívták a novembert. Néhány történész elmondja, hogy ez bizony nem csak pogány szokás, hiszen a későbbiekben is próbáltak az emberek a télre ételt bespájzolni.

3. Mindenképpen rossz hónap arra, hogy megszülessünk
Azok az emberek, akik novemberben születtek pesszimistábbak a statisztikák szerint. Ráadásul a legtöbb sorozatgyilkos is ebben a hónapban született. Ettől még nem akarunk előítéletesek lenni a novemberiekkel szemben.

4. A karácsony novemberben kezdődik
A karácsonyi bevásárlás már bizony javában elkezdődik novemberben. Nem csak az adventi időszakban, hanem már bizony előtte. Csak legyen elég időnk vásárolni.

5. Az ördög köve minden évben megfordul ilyenkor
November 5-én este 8 órakor Devonban megfordítanak egy egy tonnás, hat láb széles követ, amelyet egy ősi fa alatt találtak. A helyi legenda szerint az ördög a kő alatt rekedt, amikor kiűzték a mennyekből, és mindig egy évbe telik neki, hogy felásson a kő másik oldalán, ezért ha megfordítják, akkor egy újabb évre csapdába esik.

6. Jó eséllyel kívánhatsz ilyenkor egy hullócsillag alatt
Novemberben rengeteg meteoreső van, például az Andromedidák (november 9-14), a Leonidák (november 15-20), az Alfa Monocerotidák (november 21-22). Szóval ne felejtsétek el nézni a csillagos eget.

7. Shakespeare egyszer sem említette
Shakespeare egyetlen egyszer sem említette a novembert írásaiban. Nem tudjuk, hogy miért nem szerette a hónapot, de láthatóan valami gondja volt vele.

8. A nemzetközi férfinap novemberben van
Minden március nyolcadikán kérdezik felháborodva a férfiak, hogy miért nincsen férfinap. Igazából van. November 19-én.

9. Semmiképpen sem a legédesebb hónap
Novemberben van a nemzetközi diabétesz nap, amely 1991 óta próbálja felhívni a figyelmet a cukorbetegségre. A napot Frederick Banting születésnapjára tették, aki 1922-ben feltalálta az inzulint. November 14-én van a napja.

10. A november az egyetlen egy hónap, ami benne van a NATO ábécéjében
A NATO fonetikus ábécéjében úgy használják a betűket, hogy ne legyenek összetéveszthetőek más hangokkal. A novemberrel reprezentálják az “N” hangot.

11. Ilyenkor van a tábortüzek éjszakája
1606. november 5-ét sohasem felejthetik el az angolok. Ekkor próbálta a protestáns I. James királyt megölni Guy Fawkes és katolikus szövetségesei. Az emberek tábortüzeket gyújtottak, hogy megünnepeljék a kísérlet sikertelenségét. Így lett ez a nap a tábortüzek éjszakája.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.