Freyr (északi mitológia)

Folytatjuk a különböző mitológiákat bemutató posztsorozatunkat. Jelenleg a korábban már megismert Freyja testvérével fogunk foglalkozni. Freyr nővéréhez hasonlóan Njörd isten fia, az ő felesége a csodaszép Gerd (akit szolgája szerzett meg számára). Viszonylag ritkán ábrázolják harcos istenként, tisztelete inkább termékenységistenként teljesedik ki. Termékenységet, boldogságot, jólétet, napfényt és esőt (a kedvező időjárásnak megfelelően) hoz, de jó termésért békéért is ő a felelős, sőt még a foglyok kiszabadításában is szerepet játszik, és szívesen kedvez nőknek, asszonyoknak is. Meghallgatja kívánságaikat, és védelme alatt a lányok jól házasodnak.
 
Állatokat áldoztak neki, sokszor lovakat, ökröt, de legtöbb esetben vadkant. A Ragnarök során Surt öli meg, könnyedén, hiszen Freyr szerelméért cserébe áldozta fel a kardját és a lovát, és hát, egy csatában nincs sok esélye egy fegyvertelen harcosnak.
 
Testvéréhez hasonlóan neki is van egy pár említésre érdemes tárgya, ezek közül kiemelkedik a Skidladnir nevű csodahajó, és az ő tulajdonában van egy sötétben világító, gyorsaságáról híres vadkan is. Említik Yngvi-Freyként is, vagy Yngviként is, tőle eredeztethetik magukat egy híres svéd dinasztiának a tagjai. Otthona Álfheim.
 
A régészeti bizonyítékok alátámasztják népszerűségét: szobrai, ábrázolásmódja visszatér, általában erősen erotikus, fallikus jelleget hordoz. Déli germán vidékeken már a 2-3. században is imádták, Skandinávia területén 5. századtól kezdve jelennek meg rá utaló leletek. 

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.