Freyja (skandináv mitológia)

Freyja a skandináv mitológia egyik legismertebb alakja. Ő a szerelem és a termékenység, a gazdag termés és a szépség istennője.  Ehhez illően a leggyönyörűbb az istennők között.  Az  évszakok közül a tavasz, a napszakok közül a hajnal kötődik hozzá leginkább. A vánok közé sorolható, Njörd tengeristen lánya, és Freyr isten testvére, bizonyos források szerint szeretője. Férje alakja homályos, a nevén kívül nem tudunk róla sokat, Ód hosszú útra indult, de nem tért vissza. A mítoszokban Freyja hasztalan keresi férjét, és a kutatás közben arany-, vagy borostyánkönnyeket sír. Két lánya, Gersemi és Hnoss neve beszédes: egyikük jelentése kincs, a másiké drágakő.
 
Otthona Fólkvang, ahova a csatában elesettek felét várja, a halottak lelkein Odinnal osztozik.  Sok mítoszban szerepel, általában zord természetű óriások szeretnék feleségnek hiába.  Más történetekben szerelmes nőként szerepel, és kiemelkedik még varázstudománya is. Freyja nemcsak a szerelemben jártas, hanem ismeri a varázstudomány fortélyait is, kiemelkedő jelentőséget kap, mikor ismerteti meg Odinnal a mágia egyik ágát, a seidrt.
 
Várandósság és szülés idején hozzá fohászkodtak. Tiszteletéhez hozzátartozott a szentélyeiben történő állatáldozat.
 
Ábrázolásmódjában állandó szerepet kap a sólyomálca, ezzel sólyom alakban tud utazni, a Thrym-énekben ezt kéri tőle kölcsön Loki. Legismertebb ékszere a Brísingr-nyakék, amit négy törpe készített a számára (a rossznyelvek szerint bizonyos szolgáltatásokért cserébe). Egy Hildisvín nevű vadkan is a tulajdonában volt, és a mítoszok szerint macskák húzták a szekerét. A macskák ennek következtében Freyja állatainak számítottak, ily módon a szerelemhez kötődtek, talán ezért is dívott bizonyos területeken az, hogy kismacskát ajándékozott a férfi menyasszonyának.
Forrás: Bernáth István: Skandináv mitológia
Képek: Tumblr

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: