A férfi, aki atombombával gyújtotta meg a cigarettáját

Képzeld el, hogy 1952-t írunk és a Nevada sivatag közepén ragadtál egy csapat atomfizikussal. Szárazság van és elviselhetetlen hőség. A csapatod éppen egy új fegyvert készül tesztelni, ami hatalmas pusztítást képes okozni. Bármelyik másodpercben felrobbanhat az óriási bomba, nagy gombafelhőt küldve az égre. A feszültség erős, az elvárások hihetetlenek. És basszus, te annyira rágyújtanál, de amikor keresed az öngyújtódat, akkor ráébredsz, hogy basszus, otthon hagytad.

Ebben a helyzetben volt bizony Ted Taylor, aki bombatervező és elméleti fizikus volt. Megvárta, hogy felrobbanjon az új bombája, a The Scorpion, és bizony annak a lángjánál gyújtotta meg a cigijét. Ehhez Taylor egy reflektortükröt használt, amely összegyűjtötte a fényt. Miután kiszámolta, hogy mikor lesz a legerősebb fény a robbanásnál, akkor odatartotta Pall Mallját. Taylor így használta a világ első nukleáris öngyújtóját.


Taylornak már ezelőtt is nagy híre volt, hogy képes a legcsavarosabb gondolatokra. A The Scorpion sikeres felrobbantása után elkezdett dolgozni az Orion Projecten, amelyben űrhajókat hajtottak volna nukleáris robbanásokkal. A projektet azonban 1963-ban leállították, ekkor már nem teszteltek nukleáris bombákat a föld alatt.
Taylor azonban a Project Orion után megváltoztatta a viszonyát az atombombákkal. Félni kezdett a tömegpusztító fegyverektől, amiket segített elkészíteni. Az atomsorompó-egyezmény maradt haláláig az egyetlen szenvedélye.

forrás: Modernnotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: