Félelmetes lények, amikkel gyerekeket riogatnak

A szülők minden kultúrában találnak ki történeteket arra, hogy gyerekeiket rendre utasítsák. Erre a legjobb módszer a megfélemlítés. Teljesen egyértelmű, hogy egy emberevő szörnyeteggel lehet legjobban rávenni egy hatévest, hogy mossa meg a fogát és feküdjön le aludni éjfél előtt. Vannak olyan kultúrák, akik annyira profik voltak a szörnyek kitalálásában, hogy bármelyik felnőttet is halálra rémítenék. 

A szőrös ausztrál csápos démon
Mindannyian tudjuk, hogy a leghalálosabb lények Ausztráliában laknak. Így a szerencsétlen őslakos szülőknek valami ennél is félelmetesebbel kellett előállniuk ahhoz, hogy megijeszthessék gyerekeiket. Éppen ezért találták ki Yara-ma-yha-whot, aki körülbelül gyerekméretű békaszörny, akinek vörös szőr borítja a testét, csápos polipkarjai és feneketlen, hatalmas szája van. A démon a fügefák tetején él és ráugrik az ólálkodó gyerekekre, majd kiszívja belőlük a vért, amíg képtelenek lesznek a mozgásra. Mielőtt a gyerekek hazarohanhatnának a szörnyeteg lenyeli őket egészben, majd visszahányja őket úgy, hogy kisebbek lesznek és testüket egészben vörös szőr borítja. Yara-ma-ya-whot pont az elszökdöső gyerekeknek találták ki.

Namahage
Néhány japán falucska mindenképpen életre szóló traumát szeretett volna okozni a világ egyik legfélelmetesebb mumusával, akinek még fesztivált is rendeznek. December 31-én éjszaka egy csapat felnőtt önkéntes (tanárok, szülők, bohócok) felöltöznek késes ogrének és házról házra látogatnak. Olyan, mint Halloweenkor csak fordítottak a szerepek. Emellett nem kérnek semmilyen csokoládét, csak a rossz gyerekeket egész egyszerűen megfenyegetik. A gyerekekkel megígértetik, hogy mindenképpen jók lesznek és azok ingyen alkoholt ajánlanak fel a szörnyetegnek. 

Cuco
Spanyolországban Cuco eszi meg a nyugtalanokat, akit több altatódalban is emlegetnek. Valahogy így jelenik meg a dalocsákban: “aludj, aludj kicsi gyermek, vagy Cuco eljön érted és megesz”. Mindenki tudja, hogy semmi sem nyugtatja meg jobban a gyerekeket, mint egy kis kannibalisztikus gyilkosság. Érdemes tudni, hogy nem csak a dalokban jelenik meg. Nem eszik a gyerek? Eljön érte Cuco. Megbukott a matekvizsgán? Eljött Cuco ideje. 

Fekete Annis, Baba Yaga és más öreg, félelmetes emberek
A gyerekek általában tartanak az öregektől, ezért lesz belőlük tökéletes mumus. Angliában Fekete Annisszal riogatják őket, aki egy barlangot ásott ki vaskarmaival, ahová a rossz gyerekeket rejti. A szláv Baba Yaga sokszor vadászni indul gyerekekre. Ezekben a szörnyekben közös, hogy öregek, csúnyák és nőneműek, emellett imádják elfogyasztani a gyerekeket.

 

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.