Vigyázat! Ezek a képek hónapokra megváltoztathatják a látásodat

Figyelmeztetés: a most következő képek megváltoztathatják a látást napokra, esetleg hónapokra is, ha túl sokáig nézed őket. A változás nem visszafordíthatatlan ugyan, de a legrosszabb hatás az is lehet, hogy teljesen máshogy látod majd tőlük a színeket, írta az indy100.

A jelenséget McCollough-effektnek nevezik, amelyet egy pszichológusról, Celeste McCollough Howardról neveztek el, és az első tanulmányok 1975-höz kapcsolódnak. A kutatók 16 embert osztottak be öt csoportba, majd különböző csíkos mintákat mutattak nekik, amelyeken vörös és zöld csíkok jelentek meg.

Red and black horizontal lines

 

Vertical green and black lines

Először ezeket a képeket nézed körülbelül három percen át, aztán fekete-fehér csíkos lapokra nézel. A hatás aztán elkezd megjelenni, a jelenlevők rózsaszín árnyalatokat láttak a fekete-fehér képeken. És az egyik csoport szerint a hatás egészen öt napig teljesen megmaradt, és még három hónap múlva is érzékelhető maradt kissé.

Black and white lines

Egy korábbi tanulmányban 1969-ben azt találták, hogy csak a zöld és a piros szín van ilyen hatással. Abban nincs megegyezés, hogy pontosan mi is okozza, de a tudósok szerint a vizuális kortexben található neuronok okozzák. Az agy ilyenkor megpróbálja kijavítani a színeket, mások szerint a hatás csak a színmegvonásnak köszönhető.
Persze nagyon gyorsan vissza tudod varázsolni a látásodat, hogyha megforgatod a piros és zöld csíkos képeket 90 fokkal az óramutatóval ellentétes irányban.
forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.