És megint azok a vámpírok (és vérfarkasok)! – Laura Arkanian: Holdezüst, vérarany

Ma egy friss megjelenéssel kedveskedünk nektek. Laura Arkanian könyvét a Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg – a regény a második Aranymosás egyik nyertes pályaműve. Lássuk csak, mit tudunk róla elmondani?
Könyvbemutatón jártam, és felkeltették a figyelmem az írónővel való beszélgetés során elhangzottak, no meg persze az, hogy a mellettem ülő hölgy megemlítette, hogy nagyon szereti a szerző fordításait, és emiatt is jött el, és veszi meg a regényt. (Ezúton is köszönöm neki az ajánlást, ha esetleg olvassa ezt a bejegyzést.)  Ez volt az, ami igazán meghozta a könyvem a regényhez, mert azért a fülszövegen található vámpír és vérfarkas románcát kicsit nehezen vette be a gyomrom, de aztán olvasás közben a világ elvarázsolt.
Emlékszem, hogy a könyvbemutatón Laura Arkanian megemlítette, hogy már körülbelül tizennyolc éve dolgozik a könyvön, és ez meglátszik rajta. A történet világa félelmetesen jól kidolgozott, a másvérűek saját szókinccsel bírnak („a nap és hold alatt” gyorsan a kedvenc szófordulatommá vált), saját kultúrájuk van az átlagemberek, a holdtalanok világán belül. Teszik mindezt úgy, hogy rettentő bonyolult klánrendszerüket és másságukat titkolják a munkahelyükön, de még a családjuk körében is.
Andrea és Peter szerelmesek, és másvérűek. Csak épp az egyik vérfarkas, a másik vámpír… Ami ugye elég kellemetlen, mert ezek ugyan együtt titkolóznak, de nagyon nem bírják egymás képét. Ez az alapkonfliktus aztán mindent megad az olvasónak: hajszálnyi romantikát (hiszen nem az a lényeg, hogy most tényleg szeretik-e egymást, hanem mi lesz velük a barátságtalan közegben, és ilyet igazi felüdülés olvasni), fordulatot, sötét múltat és izgalmat meg a kedvencemet: az intrikát. És amikor már azt hiszed, hogy minden megoldódott, akkor hajaj, tévedtél, de még mekkorát!
A Holdezüst, vérarany két kisregény, amelynek története és szereplői egymásba olvadnak, és a két elbeszélés együtt alkot igazi egységet. 
Kinek ajánlom? Aki könnyed, szórakoztató elbeszélésre vágyik, felüdülés számára a több nézőpont, és az egyes szám harmadik személy, és nem ijesztik el, hogy a mostanában már többszörösen megnyúzott vámpírok és vérfarkasok kerülnek benne új megvilágításba. Érdekes, az egyáltalán nem zavart, hogy szakadt el az író a hagyományos vámpír- és vérfarkasábrázolástól. Innen is gratulálunk, mert ez bizony nagyon jó volt, és kellemes kikapcsolódást nyújtott.
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “És megint azok a vámpírok (és vérfarkasok)! – Laura Arkanian: Holdezüst, vérarany

  • 2014-12-03 at 8:11 PM
    Permalink

    Szia! Nagyon örülök, hogy tetszett és nem bántad meg, hogy megvetted! 🙂
    (a melletted ülő hölgy)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.