Elképesztő pszichiátriai kezelések

Senki sem állítja, hogy orvoshoz menni jó dolog. De hogyha gondjaid vannak pár gyógyszerrel és egy kis beszélgetéssel a pszichiáter kanapéján, akkor emlékezz arra, hogy lehetne rosszabb is. Például egy lyukat is fúrhatnának az agyadba.

1. Inzulin-kóma terápia

A kóma-terápia trend 1927-ben kezdődött. Egy bécsi orvos, Manfred Sakel véletlenül túladagolta inzulinnal az egyik betegét, aki kómába esett. De ez az elképesztő orvosi műhiba mégis győzelemmel végződött. A drogfüggő nő úgy ébredt fel, hogy többé nem kívánta a morfiumot. Sakel aztán még egyszer elkövette ugyanazt a hibát, aki szintén gyógyultan ébredt fel. Később az orvos már direkt tesztelte a terápiát más betegeken is, és 90 százalékos gyógyulási arányokat írt le a skizofrének között. Azonban a mai napig kérdés, hogy miért is volt sikeres ez a terápia. A lényeg viszont az, hogy az inzulinos terápia bizony veszélyes. Egy-két százaléka a betegeknek belehal a kezelésbe.

2. Lékelés

Az évek során csomó lékelt koponyát fedeztek fel a régészek, ami korábban bizony egy pszichiátriai kezelés része volt. Az alapvető hit a kezelés mögött az volt, hogy bizony egy démon él a koponya mögött, és a lyukkal együtt ez kiszabadulhat. A lékelés a neolotikumtól kezdve a korai huszadik századik jelen volt, és a mai napig léteznek még olyanok, akik hisznek benne.

3. Rotációs terápia

Charles Darwin nagyapja, Erasmus Darwin, orvos, filozófus és tudós volt, de nem igazán villogott semelyik területen, hiszen nem vették őt túl komolyan. Lehetséges azért is volt, mert ötleteit sokszor verselve jegyezte le. Vagy talán azért, mert a terápiai kicsit furcsák voltak. Például kitalálta a forgószékes kezelést. Darwin logikája szerint az alvás képes arra, hogy betegségeket gyógyítsunk és a körbeforgás nagyon hasznos, hogy fura állapotba kerüljön. Nem igazán figyelt senki az elméletére, de később Benjamin Rush mégis használta a forgatós eljárást pszichiátriai kezelésekhez. Természetesen nem volt igazuk. Csak lett pár szédülős páciensük, akik ugyanúgy mentálisan betegek maradtak.

4. Hidroterápia

A hiperaktív betegeket sokszor meleg, lazító fürdőkbe tették, amíg a letargikus betegeket hideg vízzel stimulálták. Az egyik kezelésben azonban hideg vízzel áztatott törölközőkbe tekerték a pácienseket. Egy másik terápia szerint pedig sokszor napokig kellett a vízben lenni, és még a mellékhelyiségbe se mehettek el. Máshol még magasnyomású locsolást is alkalmazták a leszíjazott betegeken. Később a hidroterápiát a gyógyszerek cserélték le.

5. Malária terápia

Biztos hallottál már arról, hogy a maláriára kerestek gyógymódot, hát itt maga a malária a gyógymód! Különös kezelés szifiliszes betegeknek. A szexuális úton terjedő betegségnek a korai huszadik századik nem volt gyógymódja, ezért egy bécsi neurológus, Wagner von Jauregg úgy gondolta, hogy jó ötlet maláriával fertőzött vért fecskendezni a betegekbe. Úgy gondolta, hogy így talán az emberekben kifejlődik a betegség, és a magas láz megöli a szifilisz baktériumokat is. Az érdekes az, hogy még működött is a dolog, persze elég kockázatos volt, de még mindig jobb volt, mint meghalni a szifiliszben. Jauregg még Nobel díjat is kapott a malária terápiáért. Persze a penicilin azért jobb megoldás lett később.

 

forrás: mentalfloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.