Egy érdekes betegség, a Cotard-szindróma

A Cotard-szindróma egy elképesztően különleges, mentális betegség, amely azt az illúziót kelti az elszenvedőben, hogy halott. A betegséget elsőként Jules Cotard írta le a 19. században. 

A pszichiátriai betegség súlyosságát tekintve nagyon széles horizonton mozog. Vannak olyanok, akik csak bizonyos testrészeik létezését tagadják, de vannak olyanok is, akik az ételt utasítják el, ugyanis nem tartják szükségesnek. Természetesen ez igen erős kockázatot hordoz magában, hiszen a beteg halálra éheztetheti magát.
Sokszor a Cotardos betegek azt érzik, hogy nem léteznek. Sokszor érzékelik, hogy elveszítették a vérüket, esetleg belső szerveiket. 

livingdead_0
A Cotard-szindróma nem szerepel a jelenlegi DSM-IV-ben, amely a pszichiátriai betegségek felsorolását tartalmazza. A betegség első fázisában pszichotikus depresszió lép fel, sok esetben hipochondriával. A második szakaszban megjelenik a tagadás. A harmadik szakaszban pedig már erős tévképzetek lépnek fel a testtel kapcsolatban. A Cotard-szindrómások a legtöbb esetben elhanyagolják személyes tisztaságukat és fizikai egészségüket, máskor kapcsolatba sem képnek a külvilággal. Könnyedén összetéveszthető a betegség a skizofréniával is.

livingdead
Betegségleírásként szerepeljen egy skót férfi esete, akinek agya megsérült egy motoros baleset során. A beteg egyre inkább elkezdte azt érezni, hogy meghalt. 1990 januárjában édesanyja Dél-Afrikába vitte a férfit, aki úgy érezte, hogy egyenesen a pokolba halad (ezt összekapcsolta a hőséggel). A férfi azt képzelte, hogy vérmérgezésben hunyt el. Úgy gondolta, hogy édesanyja lelke azért van vele, hogy megmutassa neki a poklot. 
A betegség mindenképpen pszichiátriai gyógyszerek adagolását teszi szükségessé. Fontosak az antidepresszánsok, antipszichotikumok és hangulatjavító szerek is. A betegség amennyire ritka, annyira veszélyes is.

10.-Cotard-Delusion

forrás: WikiPedia

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Egy érdekes betegség, a Cotard-szindróma

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.