Dullahan (ír mitológia)

A dullahan a híres fejnélküli lovas, levágott fejét jellegzetes lángoló tekintetével a karjában tartja. Lova fekete, és szintén nincs feje. A dullahan a halál sötét hírnöke, jelenléte pusztulást hoz: vágtázik, és az embereknek, hitük szerint, addig jó, amíg lovagol. Ha megáll, akkor egy ember meghal.
Forrás: rumorfriends.blogspot.com
Forrás: riyeku.blogspot.com
 
Egyes legendák úgy tartják, hogy a dullahan a halálra szánt emberre vérrel teli vödröt borít, más történetekben elég csak megállnia a szerencsétlen áldozata mellett, vagy az is elég, ha áldozata nevét kiáltja. Szerencsére retteg az aranytól, így ha meg akarjuk úszni a vele való találkozást, érdemes valami, ebből az anyagból készült, értékes ékszerrel felszerelkezni, ha magányosan vándorlunk. A néphit szerint elsősorban a magányos vándoroknak kell félniük tőle, elsősorban Halloween éjszakáján.

Forrás: Tumblr
Forrás: Tumblr

 

Forrás: Tumblr
A hagyomány szerint nemcsak annak van félnivalója, aki meg fog halni, hanem az egyszerű embernek elég csak megpillantania a dullahant, és fél szemére meg is vakulhat.
A dullahan eredete kérdéses, a legnépszerűbb nézetek szerint egy ősi, kelta isten él tovább benne. Crom Dubh-ot emberáldozattal, főként lefejezéssel tisztelték.

Forrás: ireland101.com
Manapság már nem hisznek benne sokan, mégis alakja megőrződött a mai napig is. Felbukkanását azonban a mai napig előszeretettel kötik váratlan halálesetekhez, például balesetekhez. A dullahan, a fejnélküli lovas hátborzongató alakja gyakran jelenik meg modernkori alkotásokban. Előszeretettel ábrázolják filmekben, számítógépes játékokban vagy sorozatokban is.
Legismertebb modernkori ábrázolása talán Tim Burton 1999-es Az Álmosvölgy legendája című filmjéhez köthető.

Forrás: vgmuseum
Forrás: dullahan.com
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Dullahan (ír mitológia)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: