Dullahan – a fejnélküli lovas

 A dullahan a híres fejnélküli lovas, levágott fejét jellegzetes lángoló tekintetével a karjában tartja. Lova fekete, és szintén nincs feje. A dullahan a halál sötét hírnöke, jelenléte pusztulást hoz: vágtázik, és az embereknek, hitük szerint, addig jó, amíg lovagol. Ha megáll, akkor egy ember meghal.
Egyes legendák úgy tartják, hogy a dullahan a halálra szánt emberre vérrel teli vödröt borít, más történetekben elég csak megállnia a szerencsétlen áldozata mellett, vagy az is elég, ha áldozata nevét kiáltja. Szerencsére retteg az aranytól, így ha meg akarjuk úszni a vele való találkozást, érdemes valami, ebből az anyagból készült, értékes ékszerrel felszerelkezni, ha magányosan vándorlunk. A néphit szerint elsősorban a magányos vándoroknak kell félniük tőle, elsősorban Halloween éjszakáján.
A hagyomány szerint nemcsak annak van félnivalója, aki meg fog halni, hanem az egyszerű embernek elég csak megpillantania a dullahant, és fél szemére meg is vakulhat.
A dullahan eredete kérdéses, a legnépszerűbb nézetek szerint egy ősi, kelta isten él tovább benne. Crom Dubh-ot emberáldozattal, főként lefejezéssel tisztelték.

Manapság már nem hisznek benne sokan, mégis alakja megőrződött a mai napig is. Felbukkanását azonban a mai napig előszeretettel kötik váratlan halálesetekhez, például balesetekhez. A dullahan, a fejnélküli lovas hátborzongató alakja gyakran jelenik meg modern kori alkotásokban. Előszeretettel ábrázolják filmekben, számítógépes játékokban vagy sorozatokban is.
Legismertebb modern kori ábrázolása talán Tim Burton 1999-es Az Álmosvölgy legendája című filmjéhez köthető.

Forrás: vgmuseum
Forrás: dullahan.com

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

One thought on “Dullahan – a fejnélküli lovas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.