Dísablót

A Modraniht hagyománya kapcsán már találkoztunk az ősanyák, vagy az anyák tiszteletével. A téli napforduló idején azonban nemcsak az angolszász régióban vagy a nyugati germán törzsek által lakott területeken ünnepeltek nőnemű, természetfeletti lényeket a téli napforduló idején, hanem a skandináv területeken. A dísablótról nagyon keveset tudunk, ritkán bukkan fel a ránk hagyományozódott irodalmi művekben. Kezdhetjük azzal is, hogy azt sem tudjuk, hogy pontosan kiknek áldoztak ilyenkor. A ’blót’ kifejezés áldozatra vagy valakinek tett felajánlásra utal. A ’dís’ a történelem korábbi időszakaiban nőnemű istenséget jelentett, bár létük meglehetősen homályos. Elképzelhető, hogy a valkűröket jelentették, akik kiválasztották az arra méltóakat, hogy a Valhallába kerülhessenek, de az is lehet, hogy még korábbra nyúlik az eredetük. Fennáll egy olyan teória is, hogy a dísir a természeti erőkhöz és a termékenységhez kapcsolódó isteneket jelölte, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az ősök szellemeire utal az elnevezés.
 
Még azt sem tudjuk biztosra, hogy pontosan mikor tartották a dísablótot, hiszen maga a szertartás két sagában szerepel: az Egilssagában és a Snorri Sturluson-féle Ynglinga sagában, de ezekben inkább az őszhöz kapcsolódik, és egyik sem nevezhető éppen megbízható és hiteles forrásnak.
 
 
A dísablóthoz általában súlyos ivászat kapcsolódott, de az ilyenkor elvégzendő szertartásokról sem tudunk szinte semmit, leszámítva azt, hogy a család nőtagjai vezették, szűk körben tartották, és a rituálé egy pontján vért kentek az oltárra.
A dísir tisztelete általánosabb volt a mai Svédország területén, mint norvég vagy izlandi területeken, és a helynevekből kiindulva nagyon ősi hitről van szó.
 
Képek forrása: tumblr
Forrás: Rudolf Simek, Dictionary of Northern Mythology (Cambridge: D.S. Brewer, 1993),

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.