Dilwica (lengyel mitológia)

Ezúttal a lengyel mitológiába lesünk bele egy rövid bejegyzés erejéig. Dilwicát a pogány idők egyik legjelentősebb istennőjeként tartják számon, nem is véletlenül. A vadászat nagyhatalmú úrnője, akit kutyái és hűséges követői kísérnek az erdőben. Gyönyörűnek ábrázolták, de az ókori görögök vadászistennőjéhez, 
Artemiszhez hasonlóan, megközelíthetetlen volt. Szépségét távolról sem volt ajánlatos csodálni, mert az ügyetlen leskelődő nagyon kellemetlenül is járhatott: a vele való találkozás amúgy is általában a halált jelentette, de a szörnyű vég még biztosabb volt, ha az ember nemcsak beléjük botlott vadászat közben, de még meg is lepte a világszép istennőt.
 
A szerencsétleneket általában Dilwica vadászkutyái tépték szét. Többen úgy vélik, hogy a Lengyelországban Dziewona vagy Dziewana néven tisztelt istennő a római Diana egyik verziója, kétségkívül az akkori ember sem élt elzárva, és jellemzően hasonló kérdések foglalkoztatták. Persze arra már nem kaphatjuk meg a választ, hogy pontosan melyik hitvilág hogyan és miképp befolyásolta a másikat, de annyi bizonyos, hogy az erdők és a vadászat fontos szerepet játszott az ősi mitológiákban, és ennek egyik példája Dilwica alakja is. 
Állatai a szarvas, a nyúl és a kutya.
 
Társítják még a jó időhöz is, a tavaszhoz is. Hozzá kötik a mezőgazdasági év kezdetét is.
Forrás: Mike Dixon-Kennedy: Encyclopedia of Russian and Slavic Myth and Legend
Képek: Tumblr

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.