Demeter Norberttel beszélgettem

Bemutatkoznál pár mondatban? Mit is érdemes tudniuk rólad az olvasóknak?

Demeter Norbert vagyok, harmincöt éves és Sopronban élek. 2016. októberében jelent meg első regényem „A Lanky ház halott” címmel. Mi érdemes rólam tudni? Mindig is ott volt bennem a vágy, hogy alkotni akarok. Ez hajtott, űzött éveken át és így sok mindennel foglalkoztam: színházzal, zenével, énekléssel, tánccal. Később kiderült, ezek csak a változók az életemben. És ami maradt, ami mindig is állandó, az írás. Mindegy volt mit, csak írhassak: verset, novellát, dalszöveget, musicalt, színdarabot. És emellett mindig is ott volt a vágyódás a sötétségre, belesni az árnyékok közé, látni a rémeket, a gonoszokat, aztán megírni a történetüket. Megírni, hogyan lettek olyanok, amilyenek. Látni őket és azt, hogy hogyan hatnak a világra.

Ha jól értesültem a FB oldaladról, akkor pár napot Mexikóban töltöttél. Kellett egy kis pihenés az írás után?

Igen, valóban, egy hétig Mexikóban voltam néhány barátommal. Egyrészről nyaralás volt, kikapcsolódás, másrészről néhány helyi legendának jártam utána, amelyeket majd a következő regényemhez akarok felhasználni. Így munka is volt és feltöltődés is.

 

Mesélnél kicsit A Lanky ház halott című könyved keletkezéséről?

Így visszanézve remek volt. Izgalmas, tele újdonságokkal. És miközben írtam, magamat is – mint alkotót – jobban megismertem. Persze voltak nehéz pillanatok is. Amikor nem ment olyan jól az írás. Akkor jöttek a döcögős bekezdések, mikor a szavak sehogy sem akartak a jó sorrendbe állni. Sokat tanultam és sok mindent másképp látok most. Persze, ez nem jelenti azt, hogy változtatnék a regényen. Inkább az oda eljutást tenném könnyebbé magamnak. A regényt egyébként két évig írtam. Ebben négy újraírás is benne van, szóval rengeteg munkát adott. Főleg, hogy az első változat után úgy éreztem, hogy nem teljes a történet. Hiányzik belőle az a plusz, amit én is keresnék egy ilyen történetben. Tudtam; ki kell találnom az egyediségét, olyan hangot akartam adni neki, amivel csak kevés regény büszkélkedhet. És így jutottam el a suttogókig, egy elfeledett világ elfeledett istenei ők, akikre Josef Lanky az erdőben talál rá és szövetségre lép velük. Persze, ahogyan lenni szokott, nem tartja be a rá eső feltételeket és meglopja a suttogó isteneket. Bosszút akarnak állni Lanky-n, de azért Lanky sem akarja visszaadni az erőt, amit általuk birtokolt. Az egyik konfliktus innen indul ki, de ez már egy másik síkja a könyvnek.A lényeg, hogy a suttogók aztán úgy beszőtték a történetet, hogy szinte az egész regényt át kellett írnom miattuk. De így minden a helyére került. Egyébként az olvasói visszajelzésekben sokszor felbukkan, hogy helyük van a könyvben, sőt a suttogók nagyon izgalmasra sikeredtek. Velük a könyv jelentéstartalma is átalakult, az erőviszonyok átrendeződtek és sokkal kiegyensúlyozottabb lett a könyv.

 

Hogyan fogadták az olvasók? Felülmúlta az előzetes várakozásodat?

Azt hiszem, minden író, főképp, aki először publikál és szerelmes abba, amit csinál, úgy gondolja, hogy „most ezzel a regényemmel megváltom a világot! Egy csapásra híres leszek”, de az esetek nagy százalékában ez nem így történik. S bár nekem is szembesülnöm kellett vele, mennyi munkával jár kitűnni a tömegből, mégis azt mondhatom, hogy a könyv fogadtatása nagyon jó. Kicsit tartottam tőle, hogy túl sok vagy túl hosszú lesz, hogy biztosan át tudtam-e adni azt, amit akartam. Érthetőek-e a karakterek, a cselekmény? Elég életszerű-e a történet? De az olvasók nagy százalékától pozitív kritikákat kaptam. Sőt, egynéhány reakció még engem is meglepett. Gondolok itt a Tollforgató blogjára, aki egy remek kritikát írt „A Lanky ház halott”-ról. Sőt a bejegyzés még az Index2-re is kikerült. Erre pedig tényleg nem számítottam.

 

Dolgozol most valamilyen újabb íráson?

Igen. Igaz, még csak az előkészületek zajlanak, de a történet negy része már kész. Egy-két dolgot kell csak a helyére tenni, hogy nyugodtan nekiállhassak. Ami fontos, hogy sokkal populárisabbra tervezem, mint amilyen a Lanky ház volt, egyszerűbb és könnyedebb történetet akarok. Kicsit meghökkentő lesz és fordulatos. A középpontjában az emberi kapocslatok állnak és az, hogy ezek mennyire képesek eltorzulni valós és vélt sérelmek, események miatt. Mennyire képes egy másik ember hatni a kapcsolatokra, hogyan tud harmadikként egy esetleges éket beverni két, egyébként egymást szerető ember közé. Persze mindezt a horror és misztikum ködébe csomagolva.

 

Milyen bevált szokásaid vannak írás közben?

Például szeretem, ha van innivaló a közelemben. A legjobb egy csésze kávé jobbról és egy üveg ásványvíz balról. Ha egy kicsit nehezebben megy az írás, zenét hallgatok. Általában jazz-t vagy filmzenét és próbálok mindig az aktuális jelent hangulatához választani. Szeretek napközben írni, félhomályban. De azt hiszem, ennyi. Úgy gondolom, hogy nincsen sok rigolyám írás közben. Legjobban azt szeretem, ha csend van körülöttem.

 

Mit tudnál tanácsolni a kezdő íróknak?

Hogy ne húzzák az időt, hanem álljanak neki írni. És merjenek nagyot álmodni. Hiszen az ember ha ma körülnéz rengeteg lehetőséget talál. Egy kis tehetséggel mindenki megtalálhatja az útját, akár hobbinak, akár hivatásnak érzi az írást. Ami fontos még, hogy tanulni sosem szégyen, de az ember csak azt engedje magához közel, amiből tényleg haszna van. Írjatok, olvassatok sokat.

 

A horroron kívül más témában is írtál már?

Igen, vannak más témák is, amikbe szívesen belemerülnék. Rengeteg ötlet van leírva füzetekben, jegyzetekben és sok kavarog a fejemben is és ezeknek egy része egyáltalán nem a borzongatásól szól, legalábbis nem abban az értelemben ahogyan a Lanky ház borzongat. Biztos vagyok benne, hogy eljön az ő idejük is. De addig is, amíg a horrorban van mondanivalóm, várniuk kell.

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.