Blanche Monnier – 25 év sötétzárka a padláson

A szülők csak a legjobbat tudják a gyermekük társaként elképzelni. Természetesen ideális jelölt nem létezik, így az értelmesebbje képes később kompromisszumokat kötni, és hagyni a gyereket elkövetni a saját hibáit. A kevésbé értelmesebbje pedig tűzzel, vassal, bármi áron igyekszik rákényszeríteni akaratát a gyerekére akkor is, ha azzal megnyomorítja azt.

A történet romantikus drámába illően kezdődik, de a vége horrorba csap át.

A Monnier család a franciaországi Poitiers elit rétegéhez tartozott. Jómódúak voltak arisztokrata felmenőkkel, akik sokat jótékonykodtak, társadalmi munkájukat a város több kitüntetéssel honorálta. Úgyszólván makulátlan hírnévnek örvendtek.

Két gyermekük született, az idősebb, Marcel és húga, Blanche. Blanche gyönyörű fiatal nővé cseperedett, így 25 éves korában egy idősebb ügyvéd képében udvarlója akadt. Az ifjú hölgy viszonozta a férfi érzéseit, de anyja próbálta megakadályozni a románcot. A férfi ugyanis nem volt a legjobb parti: a korkülönbség még talán bocsánatos bűn is lett volna a szemükbe, de egy vagyontalan ügyvéd volt és nem az a jómódú arisztokrata, akit a lány mellé képzeltek. Egy ilyen család pedig ebből a kapcsolatból csak hatalmas presztízsveszteséggel jöhetett volna ki.

Blanche Monnier

Az otthoni háborúskodás mindennapossá vált anya és lánya között, majd 1876-ban egy napon Blanche eltűnt, és többé senki sem látta. A rendőrségen megtették a bejelentést és a nyomozás megindult, de semmilyen eredményre nem vezetett. Azt ki lehetett zárni, hogy szíve választottjával szökött volna meg mivel a férfi továbbra is a városban élt egészen 1885-ben bekövetkezett haláláig.

1901. május 3-án egy névtelen levelet hozott a postás a párizsi rendőrkapitánynak. A levél tartalma ez volt: Tisztelt rendőrkapitány úr! Részemről a megtiszteltetés hogy tudomására hozzak információkat egy kimondottan komoly esetről. Egy aggszűz védelmében beszélek, akit fogva tartanak Madame Monnier házában, éheztetvén őt az elmúlt 25 évben felgyűlt szeméthalom fölött – úgyszólván a saját mocskában.

A rendőrkapitányt felzaklatta a levél tartalma és dacára a Monnier család makulátlan hírnevének, rendőrség házkutatást tartott otthonukban. A padlásszobán felfedeztek egy lakatot, amit el is távolítottak. A teljesen sötét szobából kiáradó szag elborzasztotta a rend sokat próbált őreit is. Első útjuk a vastag függönyökkel takart lezárt ablakhoz vezetett, amiből azonnal ki is verték az üveget, hogy egyáltalán képesek legyenek a kutatást folytatni a szag mellett. Ekkor szólalt meg egy hang a szobában: „hogy ez milyen kellemes”. Az ablakon át beszűrődő fényben ekkor kirajzolódott a csontvázzá fogyott Blanche meztelen alakja egy rothadó szalmamatracon. Az ekkor 50 éves nő 23 kilogrammot nyomott. Az elmúlt 25 évben neki otthont adó szoba tele volt rothadó hús, hal és egyéb ételmaradékokkal. Az ágyán törött osztrigahéjak között kergetőztek az ágyi poloskák.

A megtalálása után

Az eset sokkolta Franciaország lakosságát. A rendőrség eljárást indított a család két tagja, Blanche anyja és bátyja ellen. Bíróság elé viszont csak Marcel került mivel anyja a házuk előtt összegyűlt feldühödött tömeg láttán szívrohamot kapott, és meghalt – az eset napvilágra kerülése után 15 nappal.

A báty 15 hónap (!) börtönbüntetést kapott. Vallomásában  arra hivatkozott, hogy Blanche kedve szerint elhagyhatta volna a szobát, és saját akaratából maradt rabságban.

Blanche sosem heverte ki a 25 év okozta megrázkódtatást. Pszichiátriai kezelésre szorult élete végéig. Halála 13 évvel később következett be egy franciaországi elmegyógyintézet falai között.

A pszichiátriai intézetben

Megmentőjének, a levél írójának kilétére sosem derült fény. Feltételezések szerint a család egyik szolgája szólhatta el magát, amit valaki meghallott. A cselédséget szintén kihallgatták, aki azzal védekeztek, hogy azért nem jelentették a rendőrségen a család viselt dolgait, mert annyira féltek a ház úrnőjétől.

wikipedia.org

ranker.com

allthatsinteresting.com

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.