Bevezetés a római étkek közé: halvér és pele

Archeológusok felfedezései nyomán napjainkban közelebbi képet kaphatunk a rómaiak étkezési szokásairól. Herculaneum ásatásai közepette találták kukákat, amelyek kutatásai során kiderült, hogy a rómaiak nagyon sokféle dolgot ettek: gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket és fűszereket is használtak Indiából. Nagyon sok zöldséget tartalmazott az étrendjük, azonban a gladiátorok ettek nyers vörös húsokat is. Ez még eddig egész normális is lenne, azonban egy sor bizarr étekre is fény derült a kutatások során. Most öt eléggé menő római ételt hoztunk el nektek.

1. Garum
A garum nevű csodát a rómaik reggelire és vacsorára is fogyasztották. Az étel sűrű szósz volt, amelyet halvérből és belsőségekből készítettek. Sokszor ezt sózták és fűszerezték, majd kitették egy befőttesüvegbe a napra három hónapra, hogy fermentálódjon. Ennek az ételnek olyan borzalmas szaga volt, hogy Pompeii-ben meg is tiltották, hogy ilyet készítsenek a városban.

2. Pele
Igen, bizony a rómaiak megették ezeket az apró rágcsálókat is. Ráadásul hosszú ideig hizlalták is őket, hogy több húsuk legyen. Megölték őket, majd diófélékkel, mézzel és fűszerekkel ízesítették. Ez a garummal együtt tilos volt néhány római területen.

 

3. Kőris
Főleg a gladiátorok ittak kiképzésük során sokat a kőrisből készült tonikból. Úgy gondolták, hogy segít abban, hogy a törések hamarabb gyógyuljanak és erősebbek legyenek. Az ital valószínűleg nem volt túl finom, de akik halbelsőségeket ettek, azok mindent kibírnak. A gladiátorok sok esetben vért is fogyasztottak, amelyet az orvosok írtak fel nekik.

4. Sózott bor
Nagyon sokan szeretjük a forralt, fűszeres bort a hidegben. De a rómaiak szerezték sózni a bort, méghozzá rendes mennyiséget nyomtak bele. Ezzel igazi nátrium bombát gyártottak.

forrás: ModernNotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.