Beteg szörnyetegek

Érdekes, de a mitikus lényeg és a hatalmas járványok mindig összekapcsolódtak. Hosszú évszázadokon keresztül vámpírok és más mitológiai lényeket hibáztattak a nagy járványok kitöréséért. Érdemes elolvasni ezeket a teóriákat!

1964-ben egy londoni orvos, Lee Illis elmondta, hogy a vérfarkasok valószínűleg különleges betegségben szenvednek, amelyet porphyriának hívnak, amely a vért támadja meg. Elmondása szerint a tünetek nagyon változatosak. Lehetünk érzékenyek a napfényre, de akár az ujjaink és az orrunk is leeshet. A fogak és a vizelet vörössé változhat, miközben hajunk és szőrünk extrém növekedésnek indulhat. Emellett szorongás, hallucináció, pszichózis és más mentális tünetek léphetnek fel. De az is lehetséges, hogy a vérfarkasok veszettséggel vannak fertőzve. A veszettség harapás útján terjed, ezért egyértelmű, hogy a vérfarkasok is terjeszthetik.

c._lycosthenes_prodigorum_ac_ostentorum_chronicon..._wellcome_l0030202_0

De a vámpírok sem jobbak a vérfarkasoknál. A vámpírok által terjesztett betegségek is hasonlóak: agresszió, harapás, hiperszexualitás (a veszettség néhány esetben folyamatos erekciót és kontrollálhatatlan ejakulációt okozhat a fertőzött férfiaknál). Az izmok összehúzódása miatt a fogak kilátszanak.

Természetesen a zombik sem maradnak ki a jóból. Eleve a zombivá válást is vírusok okozzák, amelyek rettegésben tartották a régi korok embereit. Azonban a zombivírus is hasonlatos a veszettségre, hiszen sok esetben emberhúsra vágynak az igazi zombik.

640px-abigail_williams_vs._geo_jabobs

A boszorkányságot sok esetben gombával magyarázták. A betegségben szenvedők szédülést, hallucinációt, mániát, pszichózist és delíriumot tapasztaltak. Ezeket a tüneteket tapasztalták a salemi boszorkánypereknél is. Érdekes módon a boszorkányok mindig meleg, esős tavasz után jelentek meg, amely jót tett a gomba növekedésének. Egy száraz nyár teljesen pontot tett a boszorkányos ügyek végére.

És természetesen tanyázhatnak a szörnyek a fejedben is. A démonok, űrlények megjelenése sok esetben összekapcsolódik az alvási paralízissel, amely realisztikus hallucinációkat okoz.

night_of_the_living_dead_pub.resize

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.