Benyák Zoltán: A nagy illúzió

Tom Pastor a képzeletének rabja. Szerelmi élete viharos, hétköznapjai keservesek. Alig létezik számára más, mint az ecset és a vászon, hogy illúzióit valósággá álmodhassa. Tom negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott. De az életének ezzel még koránt sincs vége. A túlvilági sötétség sivatagában megcsörren egy piros telefonfülke készüléke: a vonal másik végén felcsendülő hang akar tőle valamit. Hősünk elindul hát beteljesíteni a küldetését, útját nem gátolja sem tér, sem idő, ezen a helyen vígan megfér egymás mellett Edgar Allan Poe és Charlie Chaplin, Drakula gróf és a Gyáva Oroszlán, Salvador Dalí szürrealista rémálma és Tom Pastor Keselyűembere… Szerelem és halál. A nagy illúzió a megismerhetetlen felfedezésének regénye, édes-bús felnőttmese a boldogság kereséséről és megtalálásáról, ott, ahol a legkevésbé számítanánk rá.

Már régebben megismerkedtem Benyák Zoltán (Jonathan Cross) könyveivel, a halál, az elmúlás gondolata mindig is foglalkoztatta az írásaiban. “Ha elfelednek, meghalsz” – mottóval már az olvasás előtt megfogott. A halál utáni életről szól a történet, amin  már mindenki elgondolkodott. Vajon találkozunk ott elhunyt ismerőseinkkel?

Ez a túlvilági utazás nem örömteli, mert hamarosan rádöbben Tom, hogy feladata van, meg kell keresnie a lányát, mielőtt eljön érte a Keselyűember. Az utazás során eljutunk Roncsországba, Papírhősök városába, Ordító Erdőbe és más létező helyszínekre.

Olyan kérdéssel nyit az író, amivel eléri, hogy ne tudjuk letenni a könyvet. Tom Pastor nem emlékszik rá, hogyan halt meg. A halálától visszautazunk az időben, hogy megismerhessük vele együtt a családját és a múltját. Nagy dicséret jár érte, hogy minden egyes elejtett információnak fontos szerepe van a későbbi történetben.

Tom karaktere nagyon összetett. Egyik pillanatban vele együtt izgultam, hogy célba érjen, a másikban pedig az ellenkezőjét kívántam. Összességében a regény lassan építkezik, de amikor beindul a történet, onnantól már szinte letehetetlen. Egy igazán ütős túlvilági utazással örvendeztette meg a szerző az olvasókat.

9/10

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.