Banshee

A banshee alakja leggyakrabban a skót mitológiában bukkan fel, de hasonló lények megjelennek az ír, a walesi, illetve az északi mítoszokban is. A banshee nőnemű tündér, de nem az a kedves jótündér, akiről valószínűleg mindnyájan hallgattunk mesét gyermekkorunkban, és főleg nem teljesíti három kívánságunkat.
 
Legkorábban úgy hitték, hogy minden klánnak megvan a saját banshee-je, vagy sikítószelleme, és sikolyával jelzi egy megbecsült klántag halálát, a banshee szerepe némileg megváltozott, és a későbbiekben ez a különös kísértet már mindenki halálát megjósolhatta vérfagyasztó kiáltásával.
 
A banshee egyik variánsa a bean-nighe vagy bean sith alakja, aki a hiedelmek szerint nagy csaták előtt mossa az elesettek vérfoltos ruháit.  Nagy bajban vannak azok a hősök, akik saját ruháikat ismerik fel, hiszen ez dicső véget jósol számukra.
 
A kis kitérő után visszatérve a banshee-khez, általában azok látják őket, akik hamarosan gyilkosság áldozataivá válnak, de ritkábban mutatkoznak a halandók előtt, általában gyászkiáltásukról ismerszenek meg. 
 
Általában erdőben bukkannak fel, ha mégis megjelennek. Alakjuk sokféle formát ölthet: néhány esetben visszataszító banyák, más esetekben bármilyen korú, gyönyörű nőként jelenhetnek meg. Egyes mesékben a banshee nem csupán egyike a tündéreknek, hanem maga a Morrígan személyesen.
Nemcsak emberi alakban találkozhatunk banshee-vel, hanem állatok formájában is: leggyakrabban varjú, hermelin, menyét vagy mezei nyúl képét ölthetik magukra. Csupa olyan állatét, akiknek az ír néphit szerint közük van a boszorkánysághoz.
 
Sokféle elképzelés van arra is, hogy milyen hangjuk van: vannak olyanok, akik szerint bagolyrikoltáshoz hasonlít, női sikolyhoz vagy akár dallamos énekhez is. Írországban rengeteg történet, szokás kapcsolódik hozzájuk, például: ha fésűt látsz gazdátlanul heverni a földön, nehogy felvedd, hátha egy banshee (vagy sellő) tulajdona, és ha bölcs vagy, nem szeretnél találkozni a jogos tulajdonossal.
 
 
Forrás: merganser.math.gvsu.edu
képek: tumblr
írta: Sereg Gitta

 

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.