Az ördög bújt meg a híres festményen?

Nem egy festő alkotott kétértelmű képeket a történelem során, ami aztán a művészettörténészek elgondolkodva vakarhatják a fejüket. Nagyon sok művész óvatosan elrejtette a szimbólumokat és a referenciákat, amelyek lehet, hogy a modern szemlélő számára már csak esetlegesnek tűnhetnek, de akkoriban igencsak nagy jelentéssel bírtak.

Számos példa közül csak egy a híres Salem festmény, amit 1908-ban alkotott egy angol festő, Sydney Curnow Vosper. A képen egy jelenetet láthatunk Salem Capelről, amely Észak-Walesben található.

Capel Salem. Photo by Eric Jones CC BY SA 2.0

A képen láthatunk egy korabeli ruhába öltözött nőt, és pár alakot a háttérben. A főszereplőt élő személyről mintázták, Sián Owenről, aki a sorok között sétál végig. A festmény megalkotása idején Sián Owen 71 éves öreg hölgy volt, aki egy farmházban élt teljesen egyedül. A nő elveszítette a férjét és egyedül kellett felnevelnie közös fiukat. A nő 1927-ben halt meg és a Llanfair templom kertjébe temették.

Vosper’s 1908 watercolor ‘Salem’ is one of the most recognized images of traditional Welsh costume.

Vosper maga 1866-ban született Stonehouse-ban, Devonban. Londonban kezdte meg a karrierjét illusztrátorként, majd elutazott tanulni Franciaországba is. Festményeinek központi témája azonban a walesi élet és tradíció lett. A képet először 1909-ben állították ki Londonban.

An enlargement of the area of Siân Owen’s shawl purported to enshroud the face of the devil.
Csak később derült ki, hogy a sálon az ördög arca látszik.  Manapság már számos művészettörténész igyekezett megmagyarázni, mi is a jelentősége a képnek. Ha közelebbről nézzük meg a különleges sálat, akkor mi is észrevehetjük a szemek, a szakáll és a száj kontúrját. A legnépszerűbb teória szerint a hiúság bűnét reprezentálja a kép, mivel a nő még el is késett az óra szerint a miséről, amely mindig tíz órakor kezdődik. Ráadásul ruháján az ördög arcát is viseli.
A festő egészen 1942-ben bekövetkezett haláláig tagadta, hogy az ördög lenne a nő sálján.
forrás: VintageNews

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.