Az ördög bibliája

A Kódex Gigas az egyik legnagyobb könyv, amely a középkorból maradt ránk. Szó szerint a legnagyobb, hiszen 75 kilogrammot nyom. A könyv borzalmas illusztrációi miatt is kapta az Ördög Bibliája nevet.

Legendája egészen a középkorra nyúlik vissza, amikor egy szerzetes megszegte fogadalmát, ezért a falra akarták élve szögezni. A szerzetes rettegett a büntetéstől, ezért megígérte, hogy írni fog egy könyvet, amelybe minden emberi tudást bele fog foglalni, ráadásul mindezt egyetlen éjszaka alatt fogja megtenni. A vezetők beleegyeztek a cserébe, de ahogy elérkezett az éjfél, a szerzetes ráébredt, hogy képtelen megcsinálni a feladatot (igazán meglepő…). A legenda szerint a szerzetes elkezdett könyörögni a sátánnak, felajánlotta neki a lelkét is a segítségért cserébe. Az ördög pedig megjelent, é segített a könyv elkészítésében. 

Devil_Bible_codex_Gigas
Egyes források szerint maga az ördögös illusztráció is azért készült, hogy a szerzetes megköszönje sötét mesterének a segítséget, mások szerint ez maga az ördög autogramja. 
Többen analizálták a könyvet, és azt mondják, hogy a kézírás végig egyetlen embertől származik a könyvben. Emellett azt is meg tudták mondani, hogy egy ilyen hatalmas könyv elkészítése öt év folyamatos, non-stop írás mellett készülhetne el. 

codexreaderweb

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.