Az égető (Samhain)

 
Aillén mac Midgna, az égető néven ismert tündérmuzsikus. A messze északon lévő Sídh Finnachadban vagy annak közelében fekvő Sliab Fúaitban élt, de minden évben Samhain idején elment Tarába, és dobhoz hasonlító hangszerével zenélt. Vándorlásának hátterében azonban gonosz szándék ült, varázsos játéka hatására Tara férfijai (a sebesültek és az egészségesek egyaránt) mély álomba merültek. Aillén ekkor tüzes köveket köpködött, ezzel lángba borította a tarai királyi várat. Az uralkodók huszonhárom éven át tehetetlenül tűrték, és már előre rettegtek Aillén jövetelétől. Egyik Samhain idején azonban Tarában vendégeskedett Fionn is, aki kétségbeesésüket látva felajánlja, hogy megszabadítja őket Aillén terrorjától. Cserébe annyit kér, hogy a jelenlévők járuljanak hozzá örökségéhez, Fionn klánjának újraegyesítéséhez. 
 
Természetesen a vendégek beleegyeznek. Fionn saját lándzsájának mérgét lélegzi be, hogy ellenállhasson a varázserejű dalnak. Aillén hamarosan megérkezik, és varázserejével hamar elaltatja a többieket, kivéve Fionnt. Aillén tüzet okád, de Fionn felkészülten várja: köpenyével lefelé tereli a tüzet, ami mély lyukat éget a földbe. Aillén menekülni kezd, ám Fionn a nyomába ered, és átdöfi a lándzsájával, majd igazán biztosra megy, levágja Aillén fejét is.
 
Aillén levágott fejét kiakasztja Tara főterére, hogy mindenki láthassa, mire az uralkodó elragadtatva a boldogságtól Fionnt teszi meg vezérnek.
 
Forrás: James MacKillop: Kelta mítoszok és legendák  
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

3 thoughts on “Az égető (Samhain)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.