Az apokalipszis négy lovasa

Az apokalipszis négy lovasa a Bibliából származik, pontosabban a Jelenések könyvéből. A négy lovas eredetileg a Viszály, Háború, Éhínség és Halál. A Bibliában Isten küldöttjeiként jelennek meg, hogy pusztítsanak a világban. Nézzük meg őket közelebbről!

Fehér ló
Fehér lovon érkezik a Viszály, íjat hordoz magával és koronát visel. Az első lovast a hódítással kötik össze. Sokan úgy gondolják, hogy ő az ún. Antikrisztus.
Az első lovassal kapcsolatban rengeteg érdekes kérdés merül fel, sokan nem is gondolják gonosznak a lényét.

Vörös ló
A vörös lovon érkezik a Háború. A lovas hatalmas kardot hordoz magával. Nem a hódítást, hanem a belső háborúkat és pusztítást jelképezi.

Fekete ló
A harmadik lovas fekete lovon érkezik, ő hozza magával az Éhínséget. A lovas mérleget tart magánál, amellyel az ételeket mérlegeli. A lovasok közül az ő megjelenését kíséri csak ének. A fekete lovas felsrófolja a gabona árát, de az olajat és a bort meghagyja. Ebben az fejeződik ki, hogy a luxus alapok nélkül mit sem ér.

Fakó ló
Fakó lovon érkezik a negyedik lovas, akit halálnak hívnak. Nem hordoz magával semmilyen tárgyat, azonban Hádész követi. Más illusztrációkban sokszor van nála kasza vagy kard. Lovának színe a bomló testekéhez hasonlatos.
Más interpretációk
Sok helyen a három lovas a Pestis, a Háború, az Éhínség és a Halál. Ez azonban már inkább a fantasy irodalomhoz tartozik.

A lovasok nagyon híresek lettek a szórakoztató műfajban is, például az Odaát (Supernatural) című sorozat is foglalkozott velük. Emellett számos filmben jelennek meg, például a Horsemen (2009), The Rapture (1991) vagy a The Four Horsemen of the Apocalypse (1962) mozikban.
Rengeteg irodalmi alkotásban is feltűnnek. Terry Pratchettet, Neil Gaimant,  Rob Schrabot és James Pattersont is megihlették.

forrás: Wikipedia

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: