Angyalok az első világháborúban?

Nagyon sokszor foglalkozunk a második világháborúval. Filmek, könyvek, képregények és televíziós műsorok foglalkoznak vele. Sokkal több dokumentáció is van róla, mint az elsőről. Ráadásul azokat a borzalmakat sohasem szabad elfelejtenünk. Most azonban egy első világháborús történettel jelentkezünk. Hallottatok már az első világháború angyalairól, akik állítólag a brit katonákat megtették meg a német katonáktól? Most erről fogunk nektek mesélni!

2-angels-of-mon

Az első világháború csak egy hónapja kezdődött el, amikor a britek a francia határon állították fel a védelmüket, hogy segítsenek a franciáknak visszaszorítani a német hadsereget. A cél az volt, hogy a németek ne hatoljanak át a Mons-Condé csatornán. A britek és franciák 80 ezer katonával álltak, azonban a németek 160 ezer emberrel jelentek meg, akik meg sem akartak állni Párizsig.
Ahogy a nap felkelt 1914. augusztus 23-án megkezdődött a csata. A németek először a briteket akarták leverni, nagyon magabiztosak voltak ezért gyalogosaik nem tartották az egységet, szétszóródtak a csatamezőn. hamarosan találkoztak a jól felkészült angol erőkkel, de a németek nem akartak lelassulni. Újracsoportosultak és támadtak.  Maurice Dease és katonai egyre veszítettek erejükből, hamarosan a hadvezér is életét veszítette. Sidney Godley közlegény vette át a kapitány helyét, és megpróbálta tartani a hidat, de ő maga is sebesült volt. Godleyt fejen találták, de ez sem lassította le, nem akarta átadni a fegyverét a németeknek, de hamarosan bekerítették.

3-angels-of-mon

A harcok egész nap folytatódtak. A britek biztosak voltak benne, hogy ki fognak tartani, amíg nem érkezik meg az erősítés, azonban a francia negyedik zászlóalj elrohant. Az angolok ráébredtek, hogy mégsem fogják egyszerűen legyőzni a németeket, de ennek ellenére két napon keresztül visszatartották a túlerőben lévő sereget. Néhányan úgy látták, hogy Mons csatája azt mutatja, hogy isten az ő oldalukon áll.
Szeptemberben egy író, Arthur Machen írt először a Mons-nál történetekről. Elmesélte, hogy egy csapat brit katona biztos halállal szembenézve harcol a csatatéren. Állítólag egy katona imádkozott, mielőtt lelőtt volna egy németet, és Szent Györgyhöz segített, így alakok jelentek meg a csatatéren íjakkal és nyilakkal, akik elkezdték lelőni a német katonákat.

4-angels-of-mon

A történet szétterjedt Londonban és minden szövetséges országban. Hamarosan a nyilas emberek angyalokká változtak, akik a brit katonákat védelmezték. A történeteket papok mesélték, és egyre több újságban jelent meg. A brit kormány hamarosan propagandára is használta az angyalokat.
Ami persze hazugság volt. Manchen találta ki a történetet, a férfi sokszor írt kitalált cikkeket az újságba, és ez ennél is így történt. Azonban a hiba oda vezetett, hogy az emberek reménységet láttak a félelmetes háborúban. 1915-ben a történet újra megjelent, amelyben az újságíró már egyértelművé tette, hogy kitalálta az egészet, és senkit sem akart ezzel átverni. Manchen természetesen abszolút megvetették azért, mert megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba. A történet tovább terjedt, még 2001-ben is jelent meg filmes bizonyíték Mon angyalairól. Persze később kiderült, hogy a felvétel is hamis volt. Ennek ellenére még a mai napig sokan hisznek benne, hiszen reményt adott embereknek a legsötétebb időkben.

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.