A Wall Street boszorkányának élete

A huszadik század elején nagyon sűrűn lehetett látni egy idős nőt a Wall Street közelében sétálni. Általában egyedül volt, fekete, koszos ruhát viselt. Egy kosárban cipelte szegényes ennivalóját. A Grimm mesék boszorkányaihoz volt hasonlatos, ezért el is nevezték a “Wall Street boszorkányának”. Később kiderült a története.

Hetty Green 1834-ben született egy nagyon gazdag családban egyedüli gyerekként. Az édesanyja túl beteges és törékeny volt ahhoz, hogy felnevelje, ezért édesapja és nagyapja gondozásába került. Nagyon kicsi korától kezdve tőzsdei jelentéseket olvasott, nevelői csak arra tanították, hogyan kell a pénzzel bánni.
Hetty pénzügyi szakértő lett, elképesztően tudott bánni a számokkal. Felügyelte hatalmas ingatlanok eladását, felvásárlását. Brilliáns stratéga volt és nem ismert kegyelmet. Amikor nagynénje, Sylvia Howland meghalt 1868-ban és 2 millió dolláros vagyonát jótékonysági célokra hagyta, Hetty megtámadta a végrendeletet, azonban később elveszítette az ügyet, amelyet sokáig nem tudott feldolgozni.

Szerelmi élete azonban nagyon rossz volt, hiszen semelyik férfiben nem bízott meg. 33 éves korában mégis hozzáment Edward Henry Greenhez, akitől két gyermeke is született. Férje nem volt jó a pénzügyekben, amelyekkel problémáik is akadtak, hiszen Hetty pénzét úgy kezelte a bank, mintha Edwardé lenne. Később a férfi el is költözött tőle, azonban Hetty ápolta őt halála előtt. Amikor férje meghalt, akkor Wall Street-i megjelenése még félelmetesebb lett, hiszen folyamatosan feketében járt.

Két gyermeke sem volt a legjobb kezekben Hetty mellett. Sylvia nagyon bezárkózott, alig volt kapcsolata a külvilággal. Ned azonban sokkal többet szenvedett, hiszen fiatalabb korában elütötték, ezért folyamatos felügyeletre volt szüksége. Hetty azonban egy ingyenes klinikára száműzte saját fiát. Azonban az orvosok rájöttek, hogy a fiú gazdag családból származik, ezért mégis igényt tartottak a hozzájárulásra. Végül az elhanyagolás miatt amputálni kellett Ned lábát, amelyet apja fizetett ki.

Hettynek 1915-re komoly sérve lett, amelyet meg kellett volna operálni. Azonban hangosan kezdett üvölteni az orvossal, amikor az 150 dollárt akart kérni a műtétre. Hetty állapota idősebb korára még rosszabb lett. Egy kicsi, fűtetlen lakásban tengette napjait. El akarta rejtőzködni a nyilvánosság elől. Hetty próbálta megvédeni magát a boszorkány jelzőtől, ami szintén nem sikerült fényesen.
81 évesen halt meg, így gyerekeire maradt a pénze. Ned pénzköltésbe kezdett, amelyet korábban sohasem engedhetett meg magának.Slyvia megházasodott, és okosabban bánt a vagyonnal, a világ leggazdagabb emberei közé tartozott.
1951-ben bekövetkezett halálakor megtette első és egyetlen lázadó tettét: 443 millió dollár hagyott jótékonysági célra.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.