A vudu félelmetes ereje

2012 augusztusában C. Wheelert holtan találták fürdőkádjában floridai otthonában. Mr. Wheelert három napig nem látta senki, kocsija nem mozdult a lakása elől, éppen ezért kezdtek a szomszédok leskelődni. Hamarosan felfedezték a holttestet és azonnal kihívták a hatóságokat. Nem volt jele dulakodásnak, erőszakos behatolásnak, a rendőrség szerint öngyilkosság történt. A halált egy konyhai kés okozta, amely kiállt a férfi torkából.

Pár nappal később a család elkezdte eltávolítani a férfi személyes holmijait, hogy később a házat a piacra dobhassák.  Az egyik szomszédhoz betért Mr. Wheeler idősebb édesanyja. A nő leveleket tartott az egyik kezében, a másikban pedig egy babát, amiről azonnal megkérdezte, hogy esetleg a szomszédé-e. Ő azonnal azt válaszolta, hogy nem az övé, de mégis elvette az idős hölgy kezéből a tárgyat. Az idős nő azonnal távozott. A szomszéd ki akarta dobni a babát, de azonnal édes fájdalmat érzett az ujjában, amikor észrevette, hogy a baba nyakából egy üvegdarab áll ki.

images (1)

A “vudu” szó lelket jelent, hiszen a lelkek vallásáról beszélünk. Észak-Amerikába a rabszolgák hozták be a vallást az 1700-as évek során. A vudu eredetileg Afrikából származik, a rituálékban rengeteg dobot és táncot alkalmaznak, amely megengedi a megidézett lelkeknek, hogy visszatérjenek az elhunyt testébe. Sok esetben állatokat is áldoznak fel. A vudu rituálékat általában azért tartják, hogy valakinek növeljék az életenergiáját, egészségét. De természetesen a mágikus erőket lehetséges bosszúra is felhasználni. A vudu felhasználnál varázsigéket, átkokat és természetesen bábukat is. Vannak szerelmi kötések, rémálmom idézések, de lehet a bábukkal fizikai fájdalmat is elérni. 

Voodoo-ritual1
Emellett még léteznek Gris Gris zsákok is, amelyeket védekezésként használnak a sötét erők ellen. A vudu bábuk maguktól egyáltalán nem ártalmasak, arra szolgálnak, hogy a használó energiáját összpontosítsák. A félelmetes az, hogy viszont igazi ártalmakat is lehet hozni vele az emberekre, amelyektől nehezen lehet megvédeni magunkat.
Mr. Wheeler saját kezűleg döfte a torkába a kést, azonban a furcsa baba esete mégis gondolkodásra adhat okot. Vajon tényleg vudu átok áldozata lett?

forrás: TheGhostDiaries

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

4 thoughts on “A vudu félelmetes ereje

 • 2015-05-04 at 1:46 PM
  Permalink

  Kedves Gabriella! A cikk elég szerencsétlenül lett megfogalmazva, mert azt sugallja, mintha a mágia és varázslat létező, működő jelenség lenne, nem pedig csak mese, hit, fantázia és vallás. A mondatokba nem ártana egy-egy „a hiedelmek szerint” vagy „úgy hiszik” szófordulatot beszúrni, mert az, hogy kárt lehet okozni a vudu-varázslattal, az nem tény, csak hiedelem. És természetesen nem működik.

  Reply
 • 2015-05-04 at 1:55 PM
  Permalink

  Kedves Tamás! Az oldal foglalkozik ilyen jellegű témákkal, de hit kérdésében nem szeretnénk állást foglalni. A cikk a The Ghost Diaries nevű oldalról lett fordítva, ahol a vuduval, mint létező jelenséggel foglalkoznak. Az, hogy természetesen nem működik szerintem elég sarkos kijelentés, hiszen valahol ebben hisznek. A pedig, hogy a hit alsóbbrendűbb lenne és egyenértékű a fantáziával szintén szerencsétlen megfogalmazás. A cikk nem kívánt állás foglalni a vudu valódiságával kapcsolatos kérdésekben, mint, ahogy sok más cikkünk sem áll egyik oldalra sem.

  Reply
  • 2015-05-04 at 3:20 PM
   Permalink

   Köszönöm a választ!

   A vudu mint vallás valóban létező jelenség. A „nem működik” kijelentés onnan ered, hogy eddig még soha senki nem igazolta, működik-e, egyébként meg az alapvető világképnek ellentmond a szimpatetikus mágia, hiszen nincs fizikai összefüggés egy sásból (vagy bármi másból) készített baba, és a modell között. Még akkor sem, ha egy hajszálát vagy vércseppjét belegyúrják az anyagba, mert milyen hatásmechanizmuson keresztül is szeretne működni? Eddig még egyetlen tudományosan dokumentált eset sem létezik a mágia működéséről, tehát a bizonyításig praktikusan nem létezőnek tekintjük.

   Itt még placebóhatásról is legfeljebb akkor lehet beszélni, ha valakinek a tudomására hozzák, hogy csináltak róla egy sásbabát és azt bizonyos helyeken szurkálják, mert ártani vagy gyógyítani kívánják. A placebóhatás viszont nem működik, ha az alany nem tud róla. A „rontást”, „ártást” pedig általában titokban szokták csinálni, akik ezt művelik.

   Én értem, hogy ez egy cikk fordítása, de a fordító zárójelben megjegyzéseket tehet, ha úgy ítéli meg, hogy az szükséges lehet.

   Reply
 • 2015-05-04 at 3:26 PM
  Permalink

  Rendben, máskor igyekszem javaslatokat tenni. A cikk maga sem célozta meg a vudu tudományos bizonyítékait, de ez se lenne egy rossz téma, felveszem a listára! 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: