A világ egyik legfélelmetesebb börtöne

A börtönök nem kellemes helyek, azt hiszem, ebben mindannyian egyetérthetünk. Nem is azért lettek kitalálva. De a világ egyik leghírhedtebb börtöne, a Port Arthur Tasmaniában található. A helynek igazán különleges módszerei voltak arra, hogy a rosszakat jó útra térítsék.

A Port Arthur 1830-ban nyitotta meg a kapuit, de 1833-ban lett belőle börtön, ahová a legkeményebb brit bűnözőket szállították. A börtön Tasmania déli csücskében található, és teljes mértékben lehetetlen innen megszökni. 1843-ban egy új részleget is építettek a kolóniára, amely teljesen belátható volt a központi állomásról. A legnagyobb különbség a Port Arthur és más börtönök között a büntetések stílusában volt. Ebben a börtönben az elítélteknek csuklyát kellett viselniük mások társaságában, a napjaikat folyamatosan magánzárkákban töltötték, csak számokkal és nem nevekkel illették őket, és folyamatosan csendben kellett maradniuk. A kitalálók szerint a csendben jobban lehet arról gondolkozni, hogy mit csináltak rosszul a rabok. Természetes ennek inkább az lett az eredménye, hogy a legtöbb rabnak mentális betegsége lett, miután hosszú napokat a sötétben és csendben kellett tölteniük. Néhányan annyira beleőrültek a dologba, hogy inkább megöltek néhány börtönlakót, hogy őket is halálra ítéljék. A halál volt az egyetlen menekülési útvonal a szigetről.

Gravestones_Isle_of_Dead_Tasmania_Port_Arthur
Máshogy nem volt kiút. Eleve egy félszigeten volt, víz vette körül, amelyben cápák is hemzsegtek. Az egyetlen kijáratot pedig rengeteg őr, kerítések, csapdák és kutyák őrizték. Persze sokan próbáltak megszökni. Martin Cash és barátai megpróbálták a szabadság felé úszni, de persze nem sikerült.
A Port Arthurnak saját temetője is volt. Több, mint 1100 embert temettek el ide, de csak 180 sírt jelöltek meg, amely az ott dolgozókhoz tartozott.
Egy fiúbörtön is volt a Port Arthuron, amelyet különválasztottak a felnőttek börtönétől. Állítólag háromezer fiú fordult meg erre, a legfiatalabb kilencéves volt. Pár gyereket meg is gyilkoltak a börtönőrök.
A börtönt 1877-ben zárták be, később tűz is pusztított errefelé. A helyszín szinte azonnal vonzotta a turisták figyelmét.
Sajnos 1996-ban újabb szomorú dolog történt a helyszínen. 35 embert öltek meg és 23 ember sérült meg, amikor a 28 éves Martin Bryant lövöldözni kezdett. Bryant egy évvel azelőtt elveszítette barátnőjét (aki kétszer annyi idős volt, mint ő) és az apja is öngyilkos lett. Bryant egy rakat pénz örökölt, így utazgatni kezdett, de a magánya csak nőtt. Először öngyilkos akart lenni, majd a gyilkossággal kapcsolatos terveket szövögetett. A Port Arthuron kezdett nyílt lövöldözésbe, ahol túszokat is ejtett. A férfi később el is próbált menekülni a helyszínről, de végül elkapták és harmincötszörös életfogytiglanra ítélték.
Ennek ellenére a Port Arthur ma is Tasmania legnagyobb turista attrakciója. Vannak errefelé szellemtúrák is, összesen harminc épületet lehet meglátogatni.

Mental_Health_top

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.