A töklámpás eredete

Közeledvén a Halloweenhez mindenhol találkozhatunk a népszerű töklámpásokkal. De honnan is ered ez a szokás? Ma ezt a legendát göngyölítjük fel!

Évszázadok óta népszerű a töklámpás készítése. A szokás mögött egy ír legenda áll, amelynek főszereplője Fukar Jack. A történet szerint Jack meghívta az ördögöt a házába, hogy igyanak együtt egy italt. Azonban, hogy nevéhez hű legyen, Jack nem akart fizetni, ezért meggyőzte az ördögöt, hogy változzon pénzzé, hogy ki tudja egyenlíteni a számlát. Az ördög megtette, azonban Jack úgy döntött, hogy inkább megtartja a pénzt, így eltette a zsebébe egy ezüst kereszt mellé, amely megakadályozta az ördögöt, hogy visszaváltozzon eredeti alakjába.

Jack végül szabadon engedte az ördögöt, azzal a feltétellel, hogy egy évig nem zavarhatja őt és  nem viheti el a lelkét, ha meghalna. A következő évben Jack újra kicselezte az ördögöt, hiszen amikor az visszaérkezett felmászott egy fára, amelyre egy keresztet rajzolt, így az ördög nem tudta követni. Meg kellett ígérnie, hogy további tíz évre békén hagyja a férfit.

Amikor Jack meghalt Isten nem engedte be a mennyországba, hiszen nem volt megfelelő a viselkedése. Azonban az ördög is annyira haragudott rá, hogy nem engedték le a pokolba sem. Az ördög elküldte Jacket, hogy vándoroljon az éjszakában, egyetlen égő szénnel. Jack a szenet egy kivájt fehérrépába helyezte, ezzel járja a világot azóta is. Az írek a figurát Jack of the Laternnek nevezték el, később egyszerűen Jack O’Lanternnek hívták.

Írországban és Skóciában az emberek elkezdték megalkotni saját lámpásaikat. Félelmetes arcokat vájtak a répába és a burgonyába is. Az ablakba helyezték, hogy ezzel űzzék el Fukar Jacket és más vándorló gonosz lelkeket. Angliában nagy cukorrépákat használta erre a célra. Később a kivándorlók is magukkal vitték a szokást az Egyesült Államokba, ahol a tök tűnt a legalkalmasabbnak a Jack O’Lantern elkészítésére.

forrás: History.Com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “A töklámpás eredete

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.