A titokzatos baigongi csövek

Kína Qinghai tartományában, a Baigong-hegység lábánál fekszik három barlang, különös háromszög formájú bejárattal. Ezek közül kettő mára megközelíthetetlenné vált, azonban a harmadikban különös dologra bukkantak a régészek: rozsdás vascsövekre, melyek a barlang fala mentén futnak. A csövek mérete változó, a legnagyobb 40 cm átmérőjű, mely közvetlenül a bejárat mellett fut a föld mélyébe. Találtak olyan vezetékeket is, melyek egyenesen a hegy gyomrába vezetnek, vagy a közelben lévő Toson nevű tó felé. A tófenéken és parton is hasonló csövekre bukkantak. A dolog érdekessége, hogy a vizsgálatok alapján a csövek 150 000 évesek, vagyis egy olyan korban készültek, amelyben az emberek még nem ismerték a vasöntést. A rejtélyt tovább növeli a tény, hogy emberek csak az utóbbi 30 000 évben telepedtek le a környéken, a hely azelőtt teljesen lakatlan volt.

china-baigong-pipes

2003-ban kínai tudósok a Xinmin nevű hetilapban megjelentettek egy cikket, mely szerint növényi anyagot találtak a csövek vizsgálata során, ezért úgy gondolják, hogy a csövek valójában fosszilizálódott fagyökerek. Ezt a nézetet erősíti az is, hogy egyes vezetékeken évgyűrű nyomait vélték felfedezni.

2007-ben Zheng Jiandong a Kínai Földrengésügyi Hivatal munkatársa azt állította a People’s Daily lapban, hogy a csövek közül néhány erősen radioaktív. Egyéb megfelelően alátámasztott magyarázat híján a baigongi csövek esete is felkerül az úgynevezett OOPart-ok listájára. Az OOPart (az angol out-of-place artifact rövidítése) egy gyűjtőszó, mely alatt olyan tárgyi leleteket értünk, amelyek fejlettségük okán nem illeszkednek az adott civilizációba, korba.

     pipes

Forrás: Rense

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.