A svéd király, aki kávéval tervezett kivégezni egy bűnözőt

Csak az Egyesült Államokban körülbelül 400 millió csésze kávét fogyasztanak el egy nap. A modern világ isteníti az italt, így még furcsább lesz a most következő történet, amiben igazi gyűlöletkampány épült a szeretett ital köré.

Svédországban a 18. században III. Gusztáv irányította az országot. Idejének java részében nem volt olyan borzalmas király, megengedte a szabad sajtót, nem kínozta az embereket és még vallásilag is egész toleráns volt. Azonban mindenkinek vannak ugyebár hibái. Például Gusztáv gyűlölte a kávét, úgy hitte, hogy az egészségre nagyon ártalmas dologról van szó.
A 18. századi Svédországban nagyon fontos téma volt a kávé. Elsőként eldöntötték, hogy korlátozzák a bevihető kávé és tea mennyiségét is, amely éppen III. Gusztáv születési évében kapott jogerőre. A kávét és a teát súlyosan megadóztatták, és végül a kávét teljesen betiltották az országban. Természetesen a svédek így illegálisan itták a kávét. Illegálisan kereskedtek vele, éppen emiatt III. Gusztáv úgy gondolta, hogy a kezébe kell vennie a dolgokat. Gusztáv úgy gondolta, hogy az embereket mélységesen el kell riasztani a kávéfogyasztástól úgy, hogy bebizonyítja az egészségre nagyon is ártalmas hatásait, így Gusztáv belekezdett a világ egyik legérdekesebb és legmerészebb kísérletébe.


Egy ikerpárt tartott fogva, akik kivégzésre vártak. Az ikreknek felajánlotta azonban, hogy életük végéig börtönben maradhatnak, hogyha az egyikük teát iszik élete végéig minden nap, a másik pedig kávét (borzalmas, ugye?). Gustav úgy gondolta, hogy a kávé-ivónak hamarosan el kell távoznia az élők sorából. Meglepő, de nem ez történt. A kávéivó testvér túlélte teaivó ikertesóját, de mind a ketten nyolcvanas éveikig életben maradtak és annyi kávét és teát guríthattak le, amennyit csak akartak.
Sajnos a király maga sohasem láthatta meg ezt a végkifejletet, ugyanis 1792-ben meggyilkolták. Mostanra tudjuk, hogy a kávénak csodás egészségre gyakorolt hatásai vannak, és Svédországban is boldogan fogyasztják az emberek.

forrás: ModernNotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.